fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStečaj u Atlas banci nije ugrozio bankarski sistem

Stečaj u Atlas banci nije ugrozio bankarski sistem

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stečaj u Atlas banci nije ugrozio bankarski sistem, niti rejtinge države, ocijenio je u guverner Centralne banke (CBCG), Radoje Žugić.

On je u intervjuu Dnevnim novinama kazao da podaci potvrđuju da depoziti rastu i da nije smanjeno povjerenje građana u banke, te da ne očekuje da stečajevi dovedu do povećanja kamatnih stopa.

Žugić je, odgovarajući na pitanje koliko je uvođenje stečaja u Atlas i Invest banku Montenegro (IBM) uticalo na bankarsko tržište i njegovu stabilnost, rekao da bankarski sistem u Crnoj Gori karakteriše stabilnost, koja se ogleda kroz visoku kapitalizovanost i likvidnost i profitabilno poslovanje.

“Koeficijent solvenosti za 13 banaka je iznad zakonskog minimuma i na kraju prošle godine je iznosio 17,29 odsto. Ključne bilansne pozicije kod 13 banaka bilježe rast, kako u jednogodišnjem uporednom periodu, tako i u periodu od uvođenja privremene uprave u dvije banke, odnosno od početka decembra“, saopštio je Žugić.

On je dodao da je ukupna aktiva u periodu od godinu porasla 9,61 odsto, krediti 12,75 odsto, depoziti 8,04 odsto, a kapital 11,6 odsto. Tokom tog perioda je, prema riječima Žugića, nastavljen pad nekvalitetnih kredita, čije je učešće u ukupnim na kraju marta iznosilo 4,87 odsto.

„Dešavanja u dvijema bankama nijesu uticala na povjerenje u bankarski sistem, što potvrđuje činjenica da prosječni nivo depozita od decembra do marta bilježi konstantan rast, pri čemu je njihovo prosječno stanje u martu bilo veće 62 miliona EUR u odnosu na decembar. U istom periodu zabilježen je i rast likvidne aktive”, naveo je Žugić.

On je, komentarišući tvrdnje dijela javnosti da na njegov zahtjev nije uveden stečaj u Atlas banku 2015. godine, podsjetio da je te godine obavljao funkciju ministra finansija, kao i da je donošenje odluka o uvođenju stečaja u bilo kojoj banci bilo je van njegovih ingerencija.

“CBCG je tokom 2017. i prošle godine preduzimala intenzivne aktivnosti sa ciljem izvršenja mjera na planu dokapitalizacije, izrečenih Atlas banci. Preduzete mjere su rezultirale da je, tokom tog perioda, Atlas banka povećala akcijski kapital za 11,3 miliona EUR i, po osnovu naplate potraživanja, u bilans banke je unijeto imovine u iznosu preko 50 miliona“, kazao je Žugić.

On je dodao da je zahvaljujući tome banka dijelom unaprijedila performanse, ali su dva eksterna događaja, pad garancije od 15 miliona EUR i blokada sredstava u iznosu od 63 miliona EUR, pogoršala finansijsku situaciju kompanije i dovela je u stanje kritične potkapitalizovanosti i ugrožene likvidnosti.

„Sa namjerom da zaustavimo dalje pogoršavanje situacije i zaštitimo interese deponenata, posegli smo za zakonskim mjerama koje su nam jedino bile na raspolaganju. Najbolju ocjenu rada kontrolora CBCG daju pokazatelji bankarskog sektora koji oslikavaju njegovu sigurnost i stabilnost”, rekao je Žugić.

On je kazao da je teško prognozirati koliko bi mogao da traje stečaj u Atlas banci, ali da očekuje da se taj proces sprovede na efikasan način i u objektivno najkraćem mogućem roku.

“Pored sredstava koja su opredjeljena za isplatu garantovanih depozita u IBM I Atlas banci, Fond za zaštitu depozita (FZD) u ovom trenutku raspolaže sa više od 20 miliona EUR preostalih sredstava i ima mogućnost da koristi 30 miliona iz kreditne linije Evrospske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Dakle, Fond nije isušen i nastavlja da nesmetano obavlja svoju funkciju“, objasnio je Žugić.

On je dodao da je, u skladu sa Nacrtom zakona o zaštiti depozita, Fond u obavezi da do kraja 2024. godine, dostigne deset odsto ukupnog nivoa garantovanih depozita, što u ovom trenutku oko 140 miliona EUR.

„Na osnovu očekivanog priliva po osnovu kvartalnih premija koje će banke uplaćivati do navedenog perioda i uz sredstva kojima Fond već raspolaže, čak i uz konzervativnu projekciju povrata dijela isplaćenih garantovanih depozita kod dvije banke, očekivano je da će FZD navedeni iznos dostići bez potrebe povećanja nivoa premije. To, dalje, znači da se ne očekuje ni uticaj na povećanje kamatnih stopa banaka”, rekao je Žugić.

On je smatra da potvrde prethodno dodijeljenih rejtinga Crnoj Gori, koje su nedavno dale agencije Standard&Poor’s i Moody’s, pokazuju da navedena dešavanja nijesu imala uticaja na kreditni rejting zemlje.

Žugić je, komentarišući spekulacije da postoji još jedna banka kojoj prijeti stečaj, kazao da se dnevno prate ključni bankarski indikatori i da su sve banke stabilne i adekvatno kapitalizovane.

Najčitanije