fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeStigla ponuda za zakup Oboda

Stigla ponuda za zakup Oboda

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Konzorcijum, koji čine kanadska kompanija Eviana Health Corporation, Montenegro Bio Science i Ramel prvorangirani je na javnom pozivu koji je Prijestonica Cetinje raspisala za davanje u zakup nepokretnosti bivšeg Oboda.

Iz Komisije Prijestonice Cetinje za sprovođenje postupka za davanje u zakup nepokretnosti saopšteno je da je konzorcijum ispunio sve uslove koji su bili predviđeni javnim pozivom, te da drugih ponuda nije bilo.

„Posebno formirana radna grupa počeće pregovore za pripremu nacrta ugovora već danas, nakon čega će se Skupština Prijestonice izjasniti o nacrtu ugovora“, navodi se u saopštenju.

Kako je navedeno u dostavljenom biznis planu, konzorcijum će se baviti uzgojem industrijske konoplje i ekstrakcijom ulja cannabidiol (CBD) iz suvog cvijeta industrijske konoplje za industrijske i prehrambene svrhe u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga.

„Sjeme koje će se koristiti za sjetvu konoplje ispunjavaće zahtjeve zakona o sprječavanju zloupotrebe droga, sjemenskom materijalu poljoprivrednog bilja, kao i o zaštiti biljnih sorti“, precizira se u saopštenju.

Uvezeno sjeme i cvijet konoplje kontrolisaće se u skladu sa Zakonom o sprječavanju zloupotrebe droga, i u skladu sa drugim zakonima iz oblasti fitosanitarnih poslova.

Prerada sirovine, odnosno ekstrakcija, kao i stavljanje na tržište će se obavljati u skladu sa Zakonom o bezbjednosti hrane.

„U skladu sa zakonima, Konzorcijum će pribaviti odgovarajuće dozvole koje izdaje Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove i druge potrebne dozvole za obavljanje djelatnosti“, rekli su iz Komisije.

Pored toga, u ponudi konzorcijuma stoji da će u periodu od dvije i po godine od potpisivanja ugovora biti investirano najmanje deset miliona EUR i da će biti otvoreno najmanje 100 novih radnih mjesta.

Komisija je utvrdila da je ponuđač, u skladu sa uslovima javnog oglasa, dostavio biznis plan kojim je predviđeno da će izdvajati na račun zakupodavca minimalno deset odsto od ostvarene neto dobiti preduzeća, što će biti definisano ugovorom.

„Takođe, ponuđena je cijena mjesečnog zakupa od 55 hiljada EUR, koji će se plaćati u dvije jednake polugodišnje rate“, precizira se u saopštenju.

U skladu sa uslovima tendera konzorcijum je uplatio 300 hiljada EUR na posebnom esscrow računu Prijestonice Cetinje o čemu je dostavljen validan dokaz Komisiji.

U zapisniku Komisije se dodaje da je dostavljen i dokaz o uplati depozita u iznosu od 100 hiljada EUR na žiro račun Prijestonice Cetinje.

Najčitanije