fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStimulisati razvoj tekstilne industrije 

Stimulisati razvoj tekstilne industrije 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Proizvodnja konfekcije, reklamne i radne odjeće mora se razvijati kao prateća grana turizma, ugostiteljstva, zdravstva, trgovine i ostalih privrednih djelatnosti, ocijenila je direktorica kompanije Simtex, Nataša Mastilović i dodala da je potrebno stimulisati razvoj tekstilne industrije.

Ona je kazala da su planovi te kompanije, osnovane 2002. godine, osposobljavanje potrebnog kadra za adekvatnu proizvodnju odjevnih predmeta, modernizacija opreme, uvođenje novih tehnologija i odgovarajuća organizacija marketinga.

“Taj proces zahtjeva i modernizaciju postojeće opreme, kao i uvođenje novih tehnologija. Cio proces obavezno prati i adekvatna organizacija marketinga”, rekla je Mastilović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Ona je, odgovarajući na pitanje koji su glavni izazovi u poslovanju sa kojima se u toj kompaniji susrijeću, rekla da u odnosu na raniji period, tekstilna industrija u Crnoj Gori praktično ne postoji.

“Nekadašnji Titex, Vunarski kombinat, Konfekcija Perast i ostali, zapošljavali su oko 15 hiljada radnika. To se sada svelo na nekoliko značajnih tekstilnih subjekata i znatnan broj nelegalnih, bez registrovanog objekta i radnika, a suočeni smo i sa legalnom i nelegalnom konkurencijom iz okruženja”, saopštila je Mastilović.

Ona smatra da država nije našla prave parametre i stimulanse za zaštitu domaće proizvodnje čime bi se spriječio znatan uvoz, a samim tim i obezbijedili preduslovi za veće zapošljavanje u proizvodnoj konfekciji.

Mastilović je, govoreći o problemu kvalifikovane radne snage, kazala da je zatvaranjem značajnih tekstilnih fabrika prekinut lanac obučavanja i školovanja za proizvodne radnike-šivače.

“Zahvaljujući direktorki Srednje stručne škole “Spasoje Raspopović“, Lepi Vuksanović i sadašnjoj postavci stručnih profesora oformljen je savršen kabinet za stručnu obuku budućih generacija šivača, tako da se u budućnosti nazire perspektiva u obezbjeđivanju stručnih radnika. Smatramo da bi te uslove trebalo da iskoristi i Zavod za zapošljavanje za obuku nezaposlenih žena srednjih godina”, navela je Mastilović.

Ona je dodala da je siva ekonomija i dalje značajan problem.

“Postoji znatan broj firmi u Crnoj Gori koje su registrovane za proizvodnju, a nemaju nijednog registrovanog radnika, niti registrovan prostor za obavljanje djelatnosti, pa samim tim ne plaćaju doprinose i poreze, što im znatno smanjuje troškove i utiče na formiranje prodajne cijene”, objasnila je Mastilović.

Prema njenim riječima, prvi preduslov za sprječavanje ili smanjenje nelegalnog tržišta je da se provjere sve firme registrovane za proizvodnju, da li su one zaista proizvođači, odnosno da li posjeduju dokaz o porijeklu robe koju prodaju kao veleprodaja sa svojom proizvodnom etiketom.

“Ta evidencija bi ujedno omogućila da se nadležna ministarstva više okrenu stvarnim i legalnim subjektima u proizvodnji, i pospiješe formiranje klastera što bi bio pravi način za učešće tekstilaca na tenderima i javnim nabavkama. Ne znamo koliko će novi zakon regulisati ovaj problem”, kazala je Mastilović.

Većina malih preduzeća nema, kako je rekla, kadrovskih i tehničkih kapaciteta da prati sve akcije i povoljnosti koje nude ministarstva i ostale institucije svojim programima.

“Ukoliko bi ministarstva imala podatke o stvarnim nosiocima proizvodnje, mogla bi ih direktno informisati o povoljnostima koje nude”, navela je Mastilović.

Ona je kazala da je moto kompanije od osnivanja bio kvalitet i poštovanje rokova isporuke.

“Cijene su bile i ostale adekvatne kvalitetu proizvoda i konkurentne na tržištu. Od početka rada preduzeće nije bilo u blokadi i bilježi pozitivne bilanse”, saopštila je Mastilović.

Ona je navela da su klijenti te kompanije hoteli Karisma, Otrant, Mediteran, Luštica, Regent Tivat i Pm Hotels Tivat, kao i kompanije Swisslion Takovo, Explorer, kao i Centralna banka.

“Proizvodimo i uniforme za ugostiteljske škole”, dodala je Mastilović.

Najčitanije