fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od ekonomskog usporavanja spustio cijene nafte

Strah od ekonomskog usporavanja spustio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima, pod uticajem naznaka da posustajanje ekonomskih aktivnosti počinje da šteti potražnji, kao i poruka iz Rusije da se protivi ograničenju snabdijevanja i u drugoj polovini godine.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 32 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 60,96 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 12 centi nižoj cijeni, od 53,13 USD.

Trgovci su krenuli u prodaju nafte, strahujući da će trgovinski rat Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine nepovoljno uiecati na svjetsku ekonomiju, prenosi SEEbiz.

“Dugotrajni trgovinski rat pojačao je strah od usporavanja svjetske ekonomije i slabljenja potražnje za naftom”, rekli su iz brokerske kuće Eastport.

“Zbog usporavanja ekonomskih aktivnosti mogli bismo biti prisiljeni da izmijenimo našu temeljnu prognozu o snažnom rastu cikličke potražnje za naftom”, naveli su u bilješci klijentima analitičari Bank of America Merrill Lyncha.

Na te su se strahove nadovezali signali iz Rusije da država nije spremna da ograničava snabdijevanje i nakon isteka važećeg sporazuma početkom jula.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom su u novembru prošle godine odlučili da u prvoj polovini ove godine smanje proizvodnju za 1,2 miliona barela dnevno.

Čelnik ruske državne naftne kompanije Rosneft, Igor Sečin, saopštio je da bi Rusija u proizvodnji nafte trebalo da se vodi isključivo vlastitim željama.

On je dodao i da će u slučaju produženja sporazuma o ograničenju proizvodnje zatražiti od ruske Vlade kompenzaciju.

Saudijski ministar energetike, Khalid al-Falih, rekao je da se među proizvođačima nazire saglasnost da bi snabdijevanje trebalo ograničavati i u drugoj polovini godine.

Nastojanja OPEC-a i njegovih saveznika minira naglo povećanje američke proizvodnje, koja je na kraju maja dostigla 12,3 miliona barela dnevno, osiguravši SAD-u poziciju najvećeg proizvođača nafte u svijetu.

Amerikanci su tako pretekli Rusiju koja proizvodi 11,11 miliona barela dnevno i Saudijsku Arabiju, s proizvodnjom od 9,65 miliona barela dnevno.

Zbog vjerskog praznika u muslimanskom svijetu OPEC nije objavio kolika je bila cijena barela referentne košarice nafte njegovih članica.

Najčitanije