fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryStruja neće poskupiti zbog akcize

Struja neće poskupiti zbog akcize

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uvođenje akcize na ugalj od 1. januara će podići prodajnu cijenu tog energenta, saopšteno je iz Rudnika uglja, ali su iz Elektroprivrede (EPCG) podsjetili da su sa tom pljevaljskom kompanijom ranije potpisali petogodišnji ugovor o njegovoj kupovini.

“Kao i kod ostalih akciznih roba, uvođenje akcize će direktno uticati na prodajnu cijenu uglja. U zavisnosti od kvaliteta uglja, akciza će u prvoj godini podići prodajnu cijenu u rasponu od 1,4 do 2,2 EUR po toni”, kazali su Pobjedi iz Rudnika uglja.

Iz EPCG su naveli da cijena uglja utiče na proizvodnu cijenu električne energije iz termoelektrane, ali su podsjetili da su EPCG i Rudnik ranije potpisali petogodišnji ugovor o kupovini uglja.

EPCG je prošle sedmice odlučila da za sada neće mijenjati cijene elektične energije. Nova regulativa podrazumijeva da se od 1. januara prošle godine cijena električne energije za distributivne potrošače formira na osnovu tržišne cijene sa referentne energetske berze u Budimpešti, uz određena ograničenja.

List piše da je proizvodnja električne energije u Crnoj Gori od malog uticaja na tu berzu, a samim tim i manji poremećaji, kao što je uvođenje akcize na ugalj, ne mogu imati veliki uticaj na berzu u Budimpešti, koja je referentna za cijene struje u Crnoj Gori.

Od 1. januara naredne godine uvodi se i akciza na ugalj od 15 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti. Ona će važiti do 31. decembra naredne godine. A, od 1. januara 2020. biće duplo povećana i iznositi 30 centi po gigadžulu bruto toplotne vrijednosti.

Iz Rudnika uglja su kazali da će za domaćinstva obezbijediti posebne sezonske popuste koji će biti veći od uvedene akcize, tako da na one koji ugalj budu nabavljali pravovremeno akciza neće imati veliki uticaj. Oni su naveli da je cijena uglja jedan od više parametara koji utiču na cijenu električne energije.

“U ovom trenutku nemamo informaciju da li će uvođenje akcize uticati na cijene struje”, rekli su predstavnici Rudnika.

Iz EPCG je saopšteno da se akciza na ugalj vezuje isključivo na kalorijsku vrijednost uglja i uticaće na povećanje operativnih troškova poslovanja Rudnika.

“Cijena uglja utiče na proizvodnu cijenu električne energije iz termoelektrane ali vas podjećamo da su EPCG i Rudnik uglja potpisali petogodišnji ugovor o kupovini uglja”, kazali su iz EPCG, koja je sredinom ove godine kupila Rudnik uglja, ali je on ostao nezavisna firma.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije