fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvoriti funkcionalni regionalni ekonomski prostor

Stvoriti funkcionalni regionalni ekonomski prostor

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stvaranje potpuno funkcionalnog regionalnog ekonomskog prostora najvažniji je cilj Berlinskog procesa koji poslovna zajednica i zastupnik Komorski investicioni forum (KIF), sa nestrpljenjem iščekuje, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore (PKCG).

Takav stav o regionalnom ekonomskom prostoru godinu nakon Samita u Trstu i uoči Samita u Londonu, usaglašen je na zasijedanju operativnog dijela Stalnog sekretarijata, Skupština i Upravnog odbora KIF-a zapadnobalkanske šestorke, održanog na predlog predsjednika PKCG, Vlastimira Golubovića u Podgorici.

To bi, kako je ocijenjeno, učinilo region konkuretnijim na globalnoj investicionoj mapi i omogućilo neophodan ekonomski rast, stabilnost i razvoj.

U tom dokumentu poručuje se da prošlogodišnja Studija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke pokazuje da, ukoliko bi mjere regionalnih integracija bile uspostavljene, rast u regionu iznosio bi više od četiri odsto od ove do 2022. godine, što bi rezultiralo većim nominalnim BDP za 15 do17 milijardi EUR na regionalnom nivou, sa tendencijom daljeg rasta nakon tog perioda.

KIF je, kako je saopšteno, preko svog Sekretarijata i mreže Komora članica, koji zastupa više od 350 hiljada kompanija u regionu, apelovao na vlade zapadnobalkanske šestorke, Evropsku komisiju (EK), države članice Evropske unije (EU) u Berlinskom procesu, Regionalni savjet za saradnju i druge zainteresovane strane da razmotre predočene preporuke.

”To je neophodno kako bi se omogućila bolja koordinacija i sprovođenje politika koje bi trebalo da dovedu do stvaranja jedinstvenog ekonomskog prostora. Apeluje se na osnivanje ministarstava za regionalnu saradnju u svim vladama zapadnobalkanske šestorke, jer će ta mjera obezbijediti veći politički uticaj i osigurati sprovođenje dogovorenih politika, kao i pored doprinijeti izgradnji povjerenja među političkim akterima u regionu”, navodi se u saopštenju.

Najčitanije