fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStvoriti uslove za usvajanje izmjena Zakona o PIO

Stvoriti uslove za usvajanje izmjena Zakona o PIO

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlast da stvori uslove za što hitnije usvajanje Predloga izmjena i dopuna Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO).

“Ostaćemo dosljedni u borbi za društvo koje će se temeljiti na socijalnoj pravdi i zalagati se za poboljšanje položaja jedne od najranjivijih kategorija stanovništva, uvjereni da naši penzioneri zaslužuju da starost provedu mirno i dostojanstveno”, navodi se u saopštenju SNP-a.

Iz te partije su podsjetili da predloženi zakon još nije došao na dnevni red Skupštine, iako je dogovoren još 2018, a Socijalni savjet ga podržao u junu prošle godine.

“I pored obećanja predstavnika sindikata, ministra rada i socijalnog staranja Kemala Purišića i potpredsjednika Vlade Milutina Simovića da će se zakon brzo naći u proceduri, hiljade naših sugrađana na to i dalje čeka. Vlada, iz samo njoj znanih razloga, još nije utvrdila predlog, a poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) odbijaju da se o tom aktu razgovara u najvišem zakonodavnom domu”, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su podsjetili da su predloženim rješenjima predviđeni značajno povoljniji uslovi za penzionisanje, naročito kroz odredbu o ukidanju četvrtine najgorih nevezanih godina radnog staža, čime bi iznos penzije bio veći.

“Osim toga, jako je značajno i pitanje smanjenja broja godina koje su uslov za odlazak u penziju, za pripadnike oba pola, kao i norma o povećanju minimalne penzije od 20 odsto”, navodi se u saopštenju.

Iz SNP-a su precizirali da 11,5 hiljada penzionera prima penziju ispod minimalne koja iznosi 128,14 EUR, više od 34 hiljade prima penziju ispod minimalne zarade od 222 EUR, a oko 66 hiljada penzionera prima penziju ispod prosječne koja iznosi 288 EUR.

Tu je i još oko tri hiljade penzionera čija je penzija niža od 100 EUR.

“SNP je svojevremeno uspjela da vrati osam nepravedno oduzetih penzija našim sugrađanima, a naknadno još dvije. Takođe, 2016. godine predlagali smo da se starosna penzija utvrđuje od prosjeka zarada, odnosno od osnovica osiguranja ostvarenih u 15 najpovoljnijih godina za osiguranika, kao i povećanje iznosa najniže penzije od 30 odsto”, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije