fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSudske presude i avansna plaćanja teretili budžet prošle godine

Sudske presude i avansna plaćanja teretili budžet prošle godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Iznenadne sudske presude koje terete državnu kasu i avansna plaćanja koja se isplaćuju u punom ugovornom iznosu, a kasnije se ne pravdaju, neki su od problema koji su pratili izvršenje prošlogodišnjeg državnog budžeta.

Predsjednik Senata Državne revizorske institucije (DRI), Milan Dabović, je na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je razmatran Predlog zakona o završnom računu budžeta za prošlu godinu, kazao da određeni projekti zahtijevaju avansna plaćanja, posebno kada je u pitanju kapitalni budžet.

“Avansna plaćanja nijesu bila direktan predmet revizije DRI, što ne znači da neće biti predmet pojedinačne”, rekao je Dabović odgovarajući na pitanje poslanika Socijaldemokratske partije (SDP), Raška Konjevića.

Dabović je kazao da je DRI u izvještaju o reviziji završnog računa posebno tretirala pitanje realizacije avansa koji je nastao kao obligacioni odnos nacionalnog avio-prevoznika Montenegro airlines (MA) i Nacionalne turističke organizacije (NTO).

Konjević je naveo da se u konkretnom slučaju radi o nešto preko šest miliona, od čega je opravdano oko milion EUR.

“Kako može da se desi da se nastavlja plaćanje iz budžeta, a da se prethodna avansna plaćanja nijesu opravdala. Zašto se ugovor avansira u punom iznosu, a da se to ne pravda na kraju godine”, pitao je Konjević.

Najčitanije