fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSumnje u američko-kineski sporazum zadržale cijene nafte

Sumnje u američko-kineski sporazum zadržale cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u srijedu na međunarodnim tržištima ispod nivoa od 65 USD, zbog sumnje u vezi sa američko-kineskim sporazumom.

Cijene su se zadržale pod pritiskom sumnji da preliminarni američko-kineski trgovinski sporazum neće podstaći potražnju budući da Sjedinjene Američke Države (SAD) namjeravaju da zadrže carine na kineski uvoz do zaključenja konačnog sporazuma.

Na londonskom tržištu cijena barela bila je skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 64,41 USD, prenosi SEEbiz.

Većih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 58,21 dolar.

Američki predsjednik Donald Trump i potpredsjednik kineske vlade Liu He trebalo bi danas u Bijeloj kući da potpišu prvu fazu sporazuma o trgovini.

Očekivalo se da će sporazum uključivati suspenziju određenih američkih carina na kineske proizvode i kinesku kupovinu američkih energenata u vrijednosti dodatnih 50 milijardi USD.

U četvrtak veče američki ministar finansija Steven Mnuchin neočekivano je izjavio da će carine na kinesku robu ostati na snazi do završetka druge faze trgovinskog sporazuma.

Njegov je istup podstakao sumnje u jačanje potražnje za naftom.

Edward Moya iz brokerske kuće OANDA ocijenio je da napetosti u američko-kineskim odnosima nijesu otklonjene imajući u vidu tvrde stavove nekih članova Trumpovog kabineta, što bi značilo teškoće za oporavak globalne potražnje za naftom.

“Finansijska tržišta razočarana su što je Trumpov kabinet signalizirao da će carine ostati na završetka američkih predsjedničkih izbora ove godine, zavisno od toga hoće li Kina ispuniti obećanja iz prve faze sporazuma”, dodao je Moya.

Dodatni pritisak na cijene stvorila je i procjena Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da će se potražnja za njenom naftom smanjiti u ovoj godini, uprkos povećanju ukupne globalne potražnje.

Iz OPEC-a su objasnili tu procjenu povećanjem tržišnog udjela nezavisnih proizvođača i izglednim novim rekordnim nivoom proizvodnje u SAD-u.

“Američka proizvodnja nafte i derivata ove godine trebalo bi prvi put da premaši 20 miliona barela dnevno i dostigne 20,21 milion barela dnevno u četvrtom tromjesečju”, procjenili su iz OPEC-a.

Iz OPEC-a su dodali dav to skoro pokriva američku potražnju, procijenjenu na 21,34 miliona barela dnevno.

„Dodatnu podršku daljem povećanju snabdijevanja iz zemalja izvan OPEC-a mogla bi da pruži kontinuirana podsticajna monetarna politika u kombinaciji sa poboljšanjem stanja na financijskim tržištima”, napominju u naftnom kartelu.

OPEC i grupa njegovih saveznika među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, trenutno smanjuju snabdijevanje za 1,7 miliona barela dnevno kako bi spriječili viškove na tržištu i poduprli cijene nafte iznad 60 USD po barelu.

Njihov sporazum o ograničenju snabdijevanja završava se u martu.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica iznosila 65,63 USD, što znači da je oslabila 44 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije