fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvaka deseta agencija radi profesionalno

Svaka deseta agencija radi profesionalno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori ima više od 500 registrovanih turističkih agencija, a samo njih 50 posao rade na profesionalan način, ocijenio je predsjednik Sektora turističkih agencija u Crnogorskom turističkom udruženju, Petar Ivković.

On je kazao Pobjedi da su od ukupno 500 registrovanih turističkih agencija polovina njih registrovane kao turoperatori, što podrazumijeva veći obuhvat posla i odgovornosti kao organizatora putovanja.

“Ono što je karakteristično za poslovanje privrednih subjekata koji se registruju kao turističke agencije jeste da uglavnom to rade radi lakšeg obavljanja pojedinih poslova iz zakonom predviđenog djelokruga turističkih agencija kao što su organizacija izleta, transfera ili rentakar usluga. Pomenute djelatnosti su ujedno i najprofitabilnije djelatnosti turističkih agencija”, rekao je Ivković.

On nema tačan podatak koliko se turističkih agencija u Crnoj Gori bave matičnom djelatnošću, ali prema njegovoj slobodnoj procjeni na krajnje profesionalan način u svom punom kapacitetu ovom djelatnošću se bavi ne više od 50 turističkih agencija.

“U praksi nije rijetka pojava da se jedan broj turističkih agencija bavi i drugim djelatnostima za koje nijesu registrovane, a najčešće su to usluge posredovanja u prodaji nekretnina”, rekao je Ivković dodajući da to svakako treba sankcionisati kao i sve druge neregistrovane djelatnosti.

Prema njegovim riječima, veliki broj preduzeća, a posebno građana se bavi poslovima koji su zakonom iz djelokruga turističkih agencija.

“Evidentno je da se na primjer taksisti i razni drugi prevoznici, posebno na primorju, bave plasmanom izleta i transfera. Veliku konkurenciju u domenu privatnog smještaja čine takozvani ulični dileri koji su prisutni u sivoj zoni već više od dvije decenije. Takođe, poslovima posredovanja u smještaju se na mnogo sofisticiraniji način bave internet dileri u vidu raznih vrsta oglašavanja”, precizirao je Ivković.

Predsjednik Asocijacije turističkih agencija Crne Gore koja je osnovana 2015. godine, Orhan Hodžić kazao je za Pobjedu da su osnovni problemi sa kojima se susrijeću to što sve agencije članice, ali i one koje to nijesu, a rade po visokim kriterijima i pravilima, dajući velike garancije i ispunjavajući ne male uslove za nesmetan rad i licenciranje, dobijaju veliku konkurenciju od “agencija” koje svoje usluge obavljaju bez ikakvih licenci, stručnog osoblja i ostalih uslova, iz svojih stanova ili objekata neprilagođenih za djelatnost koju nude.

“Veliki su problem i pojedinci koji u kooperaciji sa obrazovnim, ali i drugim institucijama organizuju ekskurzije, izlete, vrše prodaju avio karata, bukiranje hotela i slično. Definitivno, korisnici usluga treba da vode računa i znaju kome povjeravaju svoje živote i ukazuju povjerenje kada su putovanja u pitanju”, naveo je Hodžić.

Najčitanije