fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySvaki zaduženi građanin u prosjeku duguje 10,7 hiljada EUR

Svaki zaduženi građanin u prosjeku duguje 10,7 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ukupna zaduženost crnogorskih građana kod banaka, prema posljednjim podacima Centralne banke (CBCG), iznosi 1,3 milijarde EUR, što znači da je svaki od 119 hiljada zaduženih u prosjeku dužan 10,7 hiljada EUR.

Podaci pokazuju u da je, s obzirom na 248 hiljada zaposlenih i 120 hiljada penzionera, svaki treći građanin Crne Gore koji ima prihode korisnik kredita, piše Pobjeda.

„Prosječna zaduženost građana je u posljednjih pet godina značajno porasla sa 7,9 hiljada EUR u 2014. na 10,7 hiljada u ovoj godini“, naveli su iz CBCG.

Broj građana u kreditima je 20 odsto ukupnog broja od 620 hiljada stanovnika.

Kada se, međutim, ukupni krediti stanovništva podijele sa brojem svih građana dolazimo do podatka da svaki, i onaj tek rođeni, u prosjeku duguje preko dvije hiljade EUR.

Mjereno ukupnim kreditima od tri milijarde EUR, dolazimo do podatka da je svako u prosjeku dužan pet hiljada EUR.

Zbog visoke zaduženosti građana, naročito u gotovinskim neobezbijeđenim kreditima, prije par dana reagovala je i CBCG i donijela makroprudencione mjere na rok od dvije godine.

Tim mjerama se predviđa da banke od 1. januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima, čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati njihovo potpuno obezbjeđenje kvalitetnim kolateralom.

CBCG je odlukom definisala i mjere za banke koje već imaju veliki iznos ovih kredita. Predviđeno je da banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita odobrenih građanima sa preostalim rokom otplate dužim od šest godina mogu odobravati te kredite građanima sa rokom otplate dužim od šest godina, uz uslov da je kredit obezbijeđen kvalitetnim kolateralom.

Prema mnogim procjenama ograničavanje gotovinskih kredita kroz traženje kvalitetnog kolaterala će smanjiti kreditnu aktivnost, iako podaci CBCG pokazuju da banke imaju ogroman potencijal za odobravanje kredita i da njihova likvidnost iznosi 1,1 milijardu EUR.

U CBCG kažu da je zaduženost u gotovinskim neobezbijeđenim kreditinma visoka i da su ih morali ograničiti, ali da stanje nije alarmantno.

Najčitanije