fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSvjetske berze oštro pale zbog napetosti između SAD-a i Kine

Svjetske berze oštro pale zbog napetosti između SAD-a i Kine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica su prošle sedmice oštro pale zbog rasta napetosti između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine, nakon što je Peking u trgovinskim pregovorima odustao od nekih obećanja, a Vašington povećao carine na kineski uvoz.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice skliznuo 2,1 odsto, na 25.942 boda, dok je S&P 500 potonuo 2,2 odsto, na 2.881 poen, a Nasdaq indeks tri odsto, na 7.916 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najveći sedmični pad S&P 500 i Nasdaq indeksa u ovoj godini je posljedica trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, nakon što je početkom sedmice predsjednik SAD-a Donald Trump zaprijetio povećanjem carina sa deset na 25 odsto na 200 milijardi USD vrijedan kineski uvoz jer, kako je poručio, pregovori teku presporo i jer je Kina odustala od nekih prvobitnih obećanja.

Zbog toga je na tržištima cijele sedmice vladao strah od jačanja tenzija između dvije zemlje uoči nastavka trgovinskih pregovora u Vašingtonu.

U petak su na snagu stupile povećane 25-postotne carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi USD, dok je Kina najavila protivmjere.

Ulagači se plaše da bi u slučaju da se ne postigne trgovinski dogovor mogao eskalirati carinski rat, što bi negativno uticalo na obje ekonomije, ali i na cjelokupnu svjetsku privredu.

Međutim, u petak je, nakon četiri dana pada, S&P 500 blago porastao nakon što se ministar finansija SAD-a, Steven Mnuchin pozitivno osvrnuo na dvodnevne trgovinske pregovore s Kinom, nazvavši ih konstruktivnima.

Nizom tweetova pozitivno se na pregovore u Vašingtonu osvrnuo i Trump, poručivši da mu se ne žuri s postizanjem dogovora.

Zamjenik kineskog premijera Liu He kazao je, međutim, da će se razgovori nastaviti u Pekingu, da je optimističan po pitanju dogovora, ali da Kina neće odstupiti od nekih načelnih stavova.

„Tržište je shvatilo da su poruke Trumpa i Mnuchina više političke nego što bi bili znakovi promjene strategije. Po nama, ništa se nije promijenilo po pitanju investicionih teza. Kratkoročno, Kini je dogovor više potreban nego SAD-u. Dugoročno, SAD treba dogovor više nego Kina. To je vrlo dobar balans”, kazao je strateg u firmi Bruderman Asset Management, Oliver Pursche.

U fokusu ulagača u petak je bila i dionica Ubera, čija je cijena prvog dana trgovanja na tržištima nakon inicijalne javne ponude, pala 7,6 odsto.

I na evropskim berzama su cijene dionica prošle sedmice pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,4 odsto, na 7.203 boda, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,8 odsto, na 12.059 poena, a pariski CAC četiri odsto, na 5.327 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks pao 4,1 odsto, na 21.344 boda.

Najčitanije