fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSvjetske berze porasle nakon parcijalnog sporazuma SAD-a i Kine

Svjetske berze porasle nakon parcijalnog sporazuma SAD-a i Kine

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica porasle su na svjetskim berzama nakon tri sedmice pada, najviše zahvaljujući parcijalnom trgovinskom sporazumu između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones na Vol stritu je ojačao 0,9 odsto na 26.816 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,6 odsto na 2.970 poena, a Nasdaq indeks 0,9 odsto na 8.057 bodova.

U fokusu ulagača bili su dvodnevni trgovinski pregovori između SAD-a i Kine.

Nakon niza kontradiktornih poruka s obje strane, u petak je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio da su dvije države ostvarile prvu fazu značajnog trgovinskog sporazuma zbog kojeg će biti odloženo povećanje carina, planirano za narednu sedmicu.

Trump je objavio da je sa zamjenikom predsjednika kineske Vlade, Liu Heom, dogovorio prvu fazu trgovinskog sporazuma koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva.

Preliminarni djelimični sporazum veliki je korak prema rješenju trgovinskog rata između dvije najveće svjetske privrede, koji traje 15 mjeseci i koji je pogodio svjetska finansijska tržišta, poremetio proizvodnju i usporio rast globalne ekonomije.

“Kina i SAD blizu su završetka trgovinskog rata, a biće potrebno do pet sedmica da se sporazum napiše”, kazao je Trump novinarima nakon razgovora sa Heom.

Američki ministar finansija, Steven Mnuchin, rekao je da SAD neće povećati carine s 25 na 30 odsto na oko 250 milijardi USD vrijedan kineski izvoz, što je trebalo da stupi na snagu narednog utorka.

Američko-kineski trgovinski rat traje već nešto više od godinu. U tom periodu SAD je nametnuo više carine na milijarde USD vrijednu kinesku robu, a Kina je zauzvrat uvela carine na američku robu, što je izazvalo usporavanje globalnog ekonomskog rasta i slabljenje zarada kompanija.

Ulagači su danima nestrpljivo očekivali konstruktivne vijesti o trgovini s Kinom.

Na Trumpovu objavu o postizanju djelimičnog sporazuma indeksi su snažno porasli, no kasnije su dobitci splasnuli, jer je prevladao oprez.

“Već smo bili u sličnim situacijama i ranije, s nekom vrstom trgovinskog sporazuma nadohvat ruke, no onda su pregovori doživjeli kolaps. To djelimično odražava merkurovsko ponašanje našeg predsjednika”, rekao je strateg u firmi Cornerstone Capital, Michael Geraghty.

Podršku tržištima pruža i nada ulagača da će američka centralna banka, Federalne rezerve(Fed) u oktobru smanjiti ključne kamatne stope za dodatnih 0,25 procentnih poena, već treći put ove godine, kako bi spriječila dalje usporavanje rasta ekonomije.

Narednih sedmica u fokusu ulagača biće i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 3,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od 2016.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle.

Londonski FTSE indeks ojačao je 1,3 odsto na 7.247 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,15 odsto na 12.511 poena, a pariski CAC 3,2 odsto na 5.665 bodova.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks porastao je 1,8 odsto na 21.798 poena.

Najčitanije