fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTE Pljevlja obilježava 37 godina rada

TE Pljevlja obilježava 37 godina rada

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Termoelektrana (TE) Pljevlja obilježava 37 godina uspješnog rada i poslovanja, saopšteno je iz Elektroprivrede (EPCG).

„Narednu godinu obilježiće početak ekološke sanacije prvog bloka uz rekultivaciju postojeće deponije šljake i pepela. U ova dva vezana projekta čija realizacija će omogućiti nastavak valorizacije termoenergetskog kompleksa u Pljevljima biće uloženo preko 60 miliona EUR“, navodi se u saopštenju.

Realizacijom tih projekata, kako su kazali, TE će proizvoditi električnu energiju po najvišim evropskim standardima bez rizika po životnu sredinu.

„Biće izgrađen i izvor toplote za grijanje grada i doniraće se još oko tri miliona EUR za izgradnju primarnog toplovoda“, dodaje se u saopštenju.

Iz EPCG su podsjetili da su na tender za izvođenje radova na ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE Pljevlja dostavljene tri ponude.

„Projekat ekološke rekonstrukcije postojećeg bloka TE Pljevlja trebalo bi da bude realizovan do 2021. godine i omogućiće nastavak rada termoenergetskog kompleksa u Pljevljima u narednih 20 do 30 godina“, dodali su iz EPCG.

Rekonstukcijom će se, kako su objasnili, obezbijediti ispunjavanje obaveza i poštovanje najstrožijih parametara zaštite životne sredine predviđenih najnovijom odlukom Evropske unije (EU) iz 2017. godine.

„Projekat obuhvata, zajedno sa revitalizacijom deponije Maljevac vrijednom oko 20 miliona EUR i izgradnju sistema za odsumporavanje, za denitrifikaciju, unaprijeđenje rada elektrofilterskog postrojenja kao i izgradnju sistema za tretman otpadnih voda“, kazali su iz EPCG.

Uporedo sa ekološkom rekonstrukcijom, u roku od 12 mjeseci od potpisivanja ugovora, obezbjediće se i izvor toplotne energije za toplifikaciju Pljevalja.

Ekološkom rekonstrukcijom, sve emisije i produkti sagorijevanja uglja i hemijskih procesa koji se odvijaju prilikom proizvodnje električne energije, biće svedeni na granice ispod dozvoljenih, a sve u skladu sa zakonskom regulativom naše države i evropskim direktivama o emisijama iz termo izvora na ugalj.

Termoenergetski kompleks u Pljevljima, koji obuhvata TE Pljevlja i Rudnik uglja, jedan je od ključnih djelova elektroenergetskog sistema Crne Gore i od ogromnog je značaja za njegovu stabilnost.

Pouzdanom radu ovog objekta odgovornim i predanim radom u velikoj mjeri doprinose zaposleni.

Iz EPCG su kazali da je TE za prvih devet mjeseci ove godine proizvela oko milion megavat sati (MWh), što predstavlja 5,69 odsto više od planiranog za taj period.

„Kupovinom Rudnika uglja postignut je željeni sinergetski efekat“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije