fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTehnološki sektor donio rast indeksa

Tehnološki sektor donio rast indeksa


London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu su u utorak indeksi porasli, nakon znatnog pada dan prije, jer je Vašington privremeno olabavio restrikcije kineskom Huaweiju, pa se ulagači nadaju popuštanju napetosti između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 197 bodova ili 0,77 odsto, na 25.877 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,85 odsto, na 2.864 boda, a Nasdaq indeks 1,08 posto, na 7.785 bodova.

Nakon što su dan prije cijene dionica osjetno pale jer su američke tehnološke kompanije, kao što su Google i Intel, objavile da počinju otkazivati suradnju s Huaweijem, u utorak se tržište oporavilo.

Prošle sedmice SAD su uvrstile Huawei na listu kompanija koje ne mogu kupovati komponente i tehnologiju od američkih kompanija bez dozvole vlade.

Vašington je u utorak ublažio restrikcije protiv Huaweija, pa je poručio da kineska kompanija može kupovati američke proizvode kako bi održala postojeće mreže i nadogradnju softvera u svojim pametnim telefonima do 19. avgusta.

To je ponešto umirilo ulagače, pa je u utorak tehnološki sektor bio među najvećim dobitnicima, s prosječnim rastom cijena dionica od 1,2 odsto.

Još su više skočile cijene dionica proizvođača čipova, pa je PHLX indeks tog sektora, koji obuhvaća 30 kompanija, ojačao 2,1 odsto, nakon što je dan prije potonuo četiri odsto.

„Sektori koji su prethodnih dana bili pod pritiskom ponešto su se oporavili. Huawei je doveo oblake nad tehnološki sektor. Puno je kompanija povezano s tom firmom”, kaže Keith Lerner, strateg u kompaniji SunTrust Advisory Services.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, njih 10 je poraslo, dok su cijene dionica pale samo u potrošačkom sektoru, za 0,3 odsto.

I na evropskim su berzama cijene dionica porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,25 odsto, na 7.328 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,85 odsto, na 12.143 boda, a pariški CAC 0,50 odsto, na 5.385 bodova.

Najčitanije