fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTehnološki sektor podstakao rast indeksa 

Tehnološki sektor podstakao rast indeksa 

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u četvrtak su zabilježile najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca, pri čemu su najviše porasle u tehnološkom sektoru, što se zahvaljuje korekciji cijena nakon nedavnog oštrog pada.

Dow Jones je porastao 1,43 odsto na 26.378 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,88 odsto na 2.938 bodova, a Nasdaq indeks 2,24 odsto na 8.039 bodova, prenosi Hrportfolio.

U svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene dionica su porasle više od jedan odsto, a najviše u tehnološkom, 2,4 odsto. To se zahvaljuje korekciji cijena nakon što su nedavno oštro pale zbog strahovanja ulagača od negativnog uticaja američko-kineskog trgovinskog rata na globalnu ekonomiju.

Svjetske berze su bile pod pritiskom od polovine prošle sedmice kada je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump, zaprijetio Kini uvođenjem carina na daljnjih 300 milijardi USD vrijedan kineski uvoz.

Kina je početkom sedmice odgovorila slabljenjem kursa juana u odnosu na dolar, što je Trump nazvao valutnom manipulacijom. Nakon oštrog pada cijena krajem prošle i početkom ove sedmice, posljednjih se dana tržište stabilizovalo, pa je nadoknađen dio gubitaka.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,21 odsto na 7.285 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,68 odsto na 11.845 bodova, a pariski CAC 2,31 odsto na 5.387 bodova.
(kraj) nar

Najčitanije