fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTeško odgovoriti da li će nova odredba doprinijeti smanjenju sive ekonomije

Teško odgovoriti da li će nova odredba doprinijeti smanjenju sive ekonomije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Upravi za inspekcijske poslove smatraju da je teško odgovoriti da li će odredba Zakona o radu koja se tiče uplata zarada zaposlenima na tekući račun doprinijeti smanjenju sive ekonomije.

“Na pitanje da li će ta odredba Zakona doprinijeti smanjenju sive ekonomije teško je odgovoriti, mada je nesporno da će se preko tekućeg računa zaposlenom uplaćivati samo zarada utvrđena ugovorom o radu, što kontroliše Inspekcija rada”, rekli su agenciji Mina-business iz PR službe Uprave.

Eventualno, kako su objasnili, ukoliko poslodavac dio zarade isplaćuje “na ruke”, takvo kršenje zakona i dalje će ostati nevidljivo za Inspekciju rada i to mogu utvrđivati samo istražni organi.

Iz Uprave su podsjetili da važan segment kontrola Inspekcije rada predstavlja redovnost isplate zarada i uručivanje njihovog obračuna, koji ima snagu izvršne isprave po novom Zakonu o radu.

“U odredbi člana 105 stav 1 Zakona o radu stoji da se zarada isplaćuje najmanje jednom mjesečno na tekući račun zaposlenog, što je novina u Zakonu”, precizirali su iz Uprave.

Zakon o radu usvojen je krajem decembra prošle godine.

Iz Uprave su, odgovarajući na pitanje jesu li utvrđene nepravilnosti u tom dijelu, kazali da u ovom trenutku ne mogu dati podatke.

“Inspekcija rada, u ovom periodu, inovira svoj informacioni sistem u vezi sa novim Zakonom o radu koji je stupio na snagu 7. januara, pa stoga, za sada, ne možemo da vam dostavimo tražene podatke”, rekli su iz Uprave.

Zakon o radu, pored novine koja se tiče uplata zarada, donosi i novinu da se radni odnos zasniva na neodređeno vrijeme. Sada rad na određeno vrijeme može biti 36 mjeseci, dok je u prethodnom zakonu bio 24 mjeseca, a normirani su i novi oblici rada kao što su rad na daljinu, od kuće, kao i u domaćinstvu.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...