fbpx
NaslovnicaMINA BusinessThomas Cook u finansijskim problemima

Thomas Cook u finansijskim problemima

London, (MINA-BUSINESS) – Britanska putnička kompanija, Thomas Cook, mora hitno pronaći dodatnih 200 miliona funti (GBP), kako bi sa kreditorima postigla dogovor o dokapitalizaciji koja bi joj pomogla da smanji dugove i prebrodi zimski period slabe potražnje za putovanjima.

Kompanija je u avgustu postigla dogovor s kineskim dioničarem Fosun Tourismom i grupom banaka i vlasnika obveznica o finansijskoj injekciji ‘teškoj’ 900 miliona GBP.

Zauzvrat bi kineska firma postala vlasnik najmanje 75 odsto udjela u Thomas Cook-ovom turističkom poslovanju i 25 odsto udjela u avio-kompaniji.

Preostali udjeli trebalo bi da pripadnu zajmodavcima i vlasnicima obveznica, prenosi Poslovni.hr.

Zajmodavci sada traže od kompanije da pribavi dodatnih 200 miliona GBP osiguranog kapitala.

Dodatni novčani zahtjev dovodi u pitanje sporazum o dokapitalizaciji i 21 hiljadu radnih mjesta u Thomasu Cook-u, kao i putne aranžmane 600 hiljada kupaca, većinom iz Njemačke, Britanije i Skandinavije.

Iz kompanije su poručili da nastavljaju razgovore o konačnim uslovima dokapitalizacije i reorganizacije poslovanja.

Thomas Cook ima problema s velikim dugom, od 1,7 milijardi GBP i žestokom konkurencijom na popularnim destinacijama, a poziciju im je dodatno otežalo i neobično vruće prošlogodišnje ljeto i posljedičan značajan pad ‘last minute’ rezervacija.

Najčitanije