fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTransportna zajednica da doprinese integraciji tržišta

Transportna zajednica da doprinese integraciji tržišta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Stalni sekretarijat Transportne zajednice, čiji je cilj integracija transportnih tržišta, dostizanje višeg životnog standarda za sve građane i približavanje zemalja regiona Evropskoj uniji (EU), otvoren je danas u Beogradu.

Ugovor o uspostavljanju Transportne zajednice potpisali su predsjednici vlada zapadno-balkanske šestorke u Trstu 2017. godine, kao sukcesor Memoranduma o razumijevanju za razvoj osnovne regionalne transportne mreže u jugoistočnoj Evropi (SEETO Memorandum).

“Cilj ugovora je integracija transportnih tržišta, usaglašavanje zakonodavstva u oblasti saobraćaja s pravnom tekovinom EU, uspostavljanje strukture socijalnog dijaloga između članica potpisnica”, navodi se u saopštenju.

Ceremoniji inauguracije Stalnog sekretarijata Transportne zajednice u Beogradu, prisustvovao je crnogorski ministar saobraćaja i pomorstva, Osman Nurković.

“Na ovaj način stvoriće se preduslovi za konkurentno tržište i privredni rast cijelog regiona, te omogućiti bolji protok robe i kapitala, kao i povezivanje Crne Gore s centralnom transportnom mrežom EU”, rekli su iz Ministarstva.

Premijerka Srbije Ana Brnabić kazala je na ceremoniji inauguracije da se danas šalje važna poruka da mogu uspješno da sarađuju sa svim partnerima u region.

“Nalazimo načine da prevazilazimo prepreke i imamo bolju budućnost“, dodala je Brnabić.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministarka saobraćaja, Zorana Mihajlović ocijenila je da će Transportna zajednica pomoći dostizanju višeg životnog standarda za sve građane i približiti zemlje regiona EU.

Evropska komesarka za saobraćaj, Violeta Bulc, navela je da će se uspostavljanjem Stalnog sekretarijata Transportne zajednice ubrzati i fokusirati proces identifikacije regionalnih projekata i njihovog sprovođenja.

Bulc je kazala da se putem Investicionog fonda za Zapadni Balkan već stavilo na raspolaganje 760 miliona EUR zemljama u regionu u vidu direktnih grantova za infrastrukturne projekte, te da efekat dosadašnjih ulaganja dostiže preko tri milijarde EUR u kombinaciji sa kreditima i privatnim investicijama.

Pored Nurkovića, ceremoniji inauguracije prisustvuje i državna sekretarka Ministarstva saobraćaja i pomorstva Angelina Živković koja je, zajedno s Bulc, Mihajlović i drugim visokim zvaničnicima učestvovala na okruglom stolu na temu Žene u saobraćaju.

Najčitanije