fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže blokadu računa 20 kompanija

Traže blokadu računa 20 kompanija

Budva, (MINA-BUSINESS) – Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva tražila je od Centralne banke (CBCG) da blokira račune oko 20 kompanija koje duguju više stotina hiljada EUR na ime poreza na nepokretnosti.

Rješenja o prinudnoj naplati Uprava lokalnih javnih prohoda donijela je nakon što su se kompanije oglušile o obavezu da dug izmire u zakonskom roku, pišu Vijesti.

Od CBCG zatraženo je da blokira račun firme Atlas invest, biznismena Duška Kneževića. U maju je Opština blokirala na ime poreskog duga od 120 hiljada EUR račune dvije firme koje kontroliše Knežević – Expo Budva i Expo invest.

Blokada računa tražena je i za firmu Mediterantours, biznismena Blaža Dedića, nekadašnjeg vlasnika bečićkog hotela Mediteran, kojeg je stečajna uprava prodala zbog milionskog duga.

Prinudno će biti naplaćen i poreski dug firme Montenegroflight, koju kontroliše porodica biznismena Milana Mrvaljevića. Firma je vlasnik atraktivne nekretnine – stare Žute kuće koja se nalazi tik uz hotel Mogren.

Mrvaljevićeva firma Merkur gazduju i Autobuskom stanicom u Budvi, ali se zbog poreskog duga Ministarstvo finansija uknjižilo na taj objekat.

Račun će biti blokiran i firmi Gold rivijera, ruskih državljana koji su vlasnici atraktivne zemljišne parcele od nekih 2,5 hiljada kvadrata na lokalitetu Pasja jama kod Svetog Stefana.

Na spisku je i ofšor firma MS invest INC, registrovana u državi Belize. Opština je još u januaru blokirala 20 luksuznih apartmana u kompleksu Harmonija bilding na Zavali, koji su u vlasništvu te kompanije. Hipoteka na atraktivnu imovinu upisana je na ime poreskog duga od 22 hiljade EUR, kao garancija da će firma čije je sjedište u poreskom raju Srednje Amerike to uplatiti.

Ta firma se prije osam godina u Centralnom registru vodila kao jedan od osnivača, sa 50 odsto akcijskog kapitala budvanske kompanije Old town invest group, koja je gradila višespratnu građevinu na samom rtu. Među partnerima u ovoj firmi bila je i Andrea Mićunović, kćerka nikšićkog biznismena Branislava Mićunovića.

Nakon toga, došlo je do podjele kapitala, i na osnovu sudskog poravnanja MS invest INC su pripali apartmani u Harmoniji. Ostatak apartmana se vodi na Old town invest group u kojoj Mićunovićeva sa poslovnim partnerima i dalje ima vlasništvo.

Prinudna naplata tražena je i za budvansku firmu Ibograd. Po nalogu Specijalnog tužilaštva u septembru prošle godine u akciji Vardar, zbog sumnji u utaju poreza od 1,2 miliona EUR, uhapšeno je devet osoba, izvršnih direktora i ovlašćenih zastupnika više firmi, među kojima se našla i Ibograd.

Dužnici su, između ostalih, i firme Mega – invest, vlasnik placa od 3,4 hiljade kvadratnih metara u selu Kuljače, beogradska kompanija New quest BGD – Blizi invest company, koja gazduje parcelom od pet hiljada kvadrata u Blizikućama, te firma Markovići residence.

Porez duguje i MSC – YU, vlasnik dvije hiljade kvadrata zemlje u Reževićima.
(kraj) nar

Najčitanije

Minimalan trijumf Borusije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Borusije pobijedili su večeras u Dortmundu ekipu Pari Sen Žermena...