fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže dogovor o eksproprijaciji sa EPCG

Traže dogovor o eksproprijaciji sa EPCG

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Grupa mještana Gornjeg Štedima kod Nikšića nezadovoljna je načinom na koji Elektroprivreda (EPCG) gazduje vještačkim akumulacijama Vrtac i Slano, zbog čega su im, kako tvrde, imanja i prilazni put kućama i do dva mjeseca poplavljena.

Jedan od mještana Ljubomir Nikolić kazao je da od izgradnje vještačkih brana Vrtac i Slano imaju ogroman problem, koji nije prouzrokovan nevremenom i poplavama, već radom nadležnih iz EPCG koji „maksimalno koriste svaku kap iz jezera zbog ostvarivanja ogromnog profita”.

“Problem je što se ispod kote 614 te akumulacije nalaze naša jedino plodna imanja, a voda je u visini oko dva metra. U ovom dijelu ostalo je još pet-šest kuća koje nijesu eksproprisane”, naveo je Nikolić.

I mještanka Dušanka Đurković tvrdi da im je imovina pod vodom skoro svake druge godine, kao i da je u takvim uslovima nemoguće živjeti.

„Niti možemo da radimo, niti ko da nam dođe i samo ne daj Bože bolesti, jer smo daleko od glavnog puta i moramo pješke da idemo. Nadamo se da će EPCG imati sluha za ove probleme, a jedino rješenje je eksproprijacija”, kazala je Đurković i podsjetila da im je put već pet dana blokiran.

Prema njenim riječima, mještani su pregovarali sa EPCG koja im plaća odštetu od 100 odsto kada poplave imanja, a 25 odsto kada voda nije prelila preko njih.

Mještanka Ljiljana Gardašević rekla je da je na dijelu njenog imanja posađeno više od 100 stabala voća, koji su pod muljem i naslagama smeća.

”Treba nam mjesec da samo očistimo tu prljavštinu, a od voća nikakve koristi. Najveći problem je što u kući imam nepokretnu osobu od 87 godina i ko će i na koji način moći doći da joj daje terapiju”, saopštila je Gardašević i dodala da je najugroženije njihovih četiri-pet kuća.

Mještanin Nikola Nikolić smatra da je za rješenje te situacije neophodna samo dobra volja nadležnih iz EPCG.

”Ne bi tražili eksproprijaciju da ne moramo, jer je ovo najljepše prigradsko mjesto, udaljeno svega pet kilometara od grada. U ovim akumulacijama su ogromne pare, a oni nas uništavaju 60 godina. Imamo deset rala zemlje koje ne koristimo uopšte, osim što pokosimo sijeno”, rekao je Nikolić.

On tvrdi da im je odšteta minimalna, jer im ralo zemlje kada poplavi plaćaju 120 do 150 EUR.

”Mi redovno plaćamo porez, naknadu za potrošenu struju, a tri kamiona sa kojima radim ne mogu da izvezem, niti imam gdje da parkiram i po dva mjeseca”, objasnio je Nikolić.

Predstavnici EPCG tvrde da su iznenađeni izjavama pojedinih predstavnika mještana Štedima u vezi sa plavljenjem dijela njihovih parcela i uticaja rada hidroelektrane (HE) Perućica.

»EPCG vlasnicima tog zemljišta, shodno ranijim zajedničkim sastancima i dogovorenim na obostrano zadovoljstvo, redovno nadoknađuje štete zbog povremenog plavljenja imanja. Takođe, EPCG je sanirala i putnu infrastukturu prema zahtjevu te mjesne zajednice«, navedeno je u saopštenju EPCG.

Iz te elektroenergetske kompanije su saopštili da su zbog gradnje HE Perućica 50-ih godina prošlog vijeka, izgradili akumulacije i retenziju Vrtac u uzvodnom području do kote 614 metara nadmorske visine na osnovu čega je EPCG obavila eksproprijaciju više miliona kvadratnih metara nepokretnosti na tom području, na osnovu prethodno utvrđenog javnog interesa.

„EPCG je u periodu do 1964. godine ponudila i stanovnicima mjesne zajednice Poljice, u čijem je sastavu naselje Štedim, da ekspropriše predmetna imanja, ali su pojedine familije to napismeno odbile, za šta posjedujemo svu relevantnu dokumentaciju. Bez obzira na navedene činjenice, mještani tog dijela Nikšića uvijek imaju mogućnost razgovora sa predstavnicima EPCG u cilju prevazilaženja bilo kojeg problema“, rekli su iz elektroenergetske kompanije.

Oni su naveli da je situacija pod kontrolom i da za sada ne prijeti bilo kakva opasnost od ugrožavanja materijalnih dobara i podsjetili da je sistem HE Perućica koncipiran tako da u znatnoj mjeri smanji, a u većini slučajeva i spriječi poplavni talas na tom području, koji se dešavao znatno više nego prije izgradnje elektrane.

Iz EPCG su dodali da takve probleme ne treba rješavati medijskim polemisanjem.

Najčitanije