fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže isključenje iz Komore stečajnih upravnika

Traže isključenje iz Komore stečajnih upravnika

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Povjerilac Kombinata aluminijuma (KAP), En plus grupa, tvrdi da je stečajni upravnik podgoričke fabrike, Veselin Perišić, tokom stečajnog postupka povrijedio etički kodeks profesije, zbog čega su tražili njegovo isključenje iz Komore stečajnih upravnika, pišu Vijesti.

Vijesti od Perišića nijesu mogle da dobiju komentar u vezi sa zahtjevom En plus grupe, niti odgovor na pitanje da li je on i dalje član Komore stečajnih upravnika.

List piše da manji dio privilegovanih stečajnih upravnika, bliskih predsjedniku Privrednog suda Blažu Jovaniću, koji je i stečajni sudija za KAP, već nekoliko godina bojkotuje rad Komore kao strukovnog udruženja.

Komentar o zahtjevu En plus grupe Vijesti nijesu mogle dobiti ni iz Komore koja bi tek trebalo da odlučuje o zahtjevu za isključenje Perišića.

En plus grupa, kao povjerilac u stečajnom postupku za KAP, potražuje oko 43 miliona EUR.

Većinski vlasnik En plus grupe do kraja prošle godine bio je ruski oligarh Oleg Deripaska, ali je u decembru pristao da smanji vlasnički udio sa 70 odsto na 44,95 odsto i napusti odbor direktora kompanije u nagodbi sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Deripaskina kompanija CEAC Holding limited gazdovala je KAP-om od kraja 2005. godine do uvođenja stečaja u julu 2013. Stečaj je pokrenulo crnogorsko Ministarstvo finansija.

U zahtjevu Komori protiv Perišića, prema informacijama Vijesti, upravniku se zamjera što je dozvolio poravnanje vrijedno 2,37 miliona EUR sa kupcem imovine KAP-a, nikšićkom firmom Uniprom, u vezi sa dijelom zemljišta oko zgrade Lepa Kata u Podgorici.

Uniprom, u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, rukovodi fabrikom od jula 2014, a Perišić mu i dalje angažuje radnu snagu po osnovu ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji, iako je na prodatoj imovini iz stečajne mase formirana nova firma Uniprom KAP.

Sud je nekoliko puta uvjeravao javnost da je isplaćena kupoprodajna cijena. Uniprom je, umjesto prvobitno predviđene kupoprodajne cijene od 28 miliona EUR, na kraju platio oko 21 milion.

Najčitanije