fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže objašnjenje promjene odluke u vezi gradnje mHE

Traže objašnjenje promjene odluke u vezi gradnje mHE

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je Vladu i ministarku ekonomije, Dragicu Sekulić, da objasne zbog čega su promijenili sopstvenu odluku i pogazili obećanje da neće biti gradnje novih malih hidroelektrana (mHE).

Potpredsjednik SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da očekuje da Sekulić saopšti i da li će novi koncesionari imati garantovanu otkupnu cijenu za proizvedenu struju, koju plaćaju svi potrošači preko posebne stavke na računu.

On je podsjetio da je Vlada, uprkos javnom obećanju Sekulić da neće biti gradnje novih mHE i da se preispituju postojeće, u četvrtak donijela odluku o davanju koncesija za dvije nove na području Opštine Kolašin.

„Koncesije nijesu dodijeljene, niti su za njih aplicirali Elektroprivreda (EPCG) koja je u većinskom državnom vlasništvu ili na primjer Opština Kolašin, kako bi obezbijedila struju za gradsku rasvjetu ili druge opšte potrebe. Dobra u opštoj upotrebi u Crnoj Gori ne služe opštem, već dobru onih koji državu pokušavaju da pretvore u privatni posjed“, rekao je Zeković.

On je dodao da su, kao i većina drugih, i te koncesije dodijeljene preduzećima bliskim vrhu vlasti.

Zeković je pozvao Sekulić da objasni šta je motivisalo Vladu da promijeni odluku iz maja, kao i da upozna javnost sa rezultatima preispitivanja postojećih mHE.

„Ako riječ ne drži ministar odgovoran javnosti i građanima, onda je u demokratskom svijetu praksa jasna – podnesite ostavku“, zaključio je Zeković.

Najčitanije