fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTraže pomoć Delegacije EU

Traže pomoć Delegacije EU

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Većinski akcionari Atlas banke obavijestili su Delegaciju EU u Podgorici o, kako su kazali, nezakonitim postupcima Centralne banke (CBCG) u vezi uvođenja privremene uprave i dokapitalizacije, i tražili njihovu pomoć.

“Najljubaznije vas molim da učinite što je u vašoj moći da pomognete u očigledno neravnopravnoj pravnoj borbi koju vodimo, prije svega u smislu vladavine prava i zaštite akcionara iz EU, te da svojim ugledom i uticajem utičete na državne organe Crne Gore u smislu njihovog poštovanja prava i zakona”, navodi se u pismu upućenom Delegaciji EU.

Akcionari su u pismu, koje je potpisao advokat kompanija koje imaju većinski udio u Atlas banci, Milovan Milošević, kazali da posebnu okolnost predstavlja činjenica da postoje ugovorne obaveze između EU i Crne Gore, zbog čega je Unija zainteresovana za vladavinu prava i pravo na slobodno poslovanje, posebno iz ugla slučaja Atlas banke.

Taj slučaj je, tvrde akcionari, pokazatelj stanja u Crnoj Gori i poštovanja obaveza propisanih poglavljima 23 i 24, ključnih za pristupanje EU.

“Kao što vam je vjerovatno poznato, CBCG je uvela privremenu upravu u dvije banke u vlasništvu akcionara koje zastupam, a potom je takođe oduzela dozvolu za rad i uvela stečaj u Invest banku Montenegro (IBM). Čvrsto stojimo na stanovištu da nijesu postojali jasni i nedvosmisleni razlozi za uvođenje privremene uprave, te da su prava akcionara najozbiljnije ugrožena“, naveo je Milošević u pismu.

On je dodao da čitav slučaj ima posebnu težinu, jer značajan dio deponenata i klijenta Atlas banke ima sjedišete u EU i da mogu biti značajno oštećeni daljim postupanjem CBCG.

Milošević je podsjetio da je CBCG 7. decembra uvela privremenu upravu u dvije banke, te postavila privremene upravnike, nakon čega su se akcionari obratili regulatoru i najvišim državnim organima sa molbom da se problem sporazumno i uz poštovanje prava riješi. Odgovor, kako tvrde, nijesu dobili, a CBCG je 4. januara oduzela dozvolu za rad i uvela stečaj u IBM.

“Tokom tih procesa akcionari banke nijesu obavještavani, ni konsultovani o bilo kom dijelu procesa, iako prava akcionara u privremenoj upravi ostaju na zakonski definisanom nivou, koja privremena uprava nije poštovala“, navodi se u pismu.

Akcionari su poručili da posebno zabrinjava način uvođenja privremene uprave koji je obavljen, po priznanju CBCG, uz pomoć „interventnih timova“ za šta ne postoji nikakav zakonski osnov, što dovodi do narušavanja ugleda banke i nemogućnosti njenog oporavka.

„Zbog zaštite svojih prava, akcionari su inicirali tri postupka pred Upravnim sudom, te jedan pred Privrednim. Samo u jednom postupku je do danas održano ročište, dok se u preostala tri sud nije ni oglasio”, kaže se u pismu.

Akcionari su saopštili da se na jedinom održanom ročištu desio presedan da CBCG odbija da dostavi dokaze sudu, koji direktno dovode do uvođenja privremene uprave, a sud takav stav opravdava, onemogućavajući akcionare da dobiju informacije o radu CBCG vezano za IBM.

Oni tvrde da je od početka procesa akcionarima uskraćivana dokumentacija i informacije iz obije banke, da bi potom uspjeli, nakon podnijetih krivičnih prijava, da dobiju minimalan dio traženih podataka.

“CBCG je 16. januara objavila javni poziv postojećim akcionarima za dokapitalizaciju, na šta su se dioničari izrazili pozitivno. Uvidom u dostavljene izvještaje privremenih uprava obratili smo se CBCG i Vladi ukazujući na veći broj propusta, aktivnosti koje nijesu u skladu sa zakonima, kao i neprofesionalnih aktivnosti vezanih za Atlas banku, te jasno saopštili da smo spremni da dokapitalizujemo banku, uz potrebu da nam regulator i izvršna vlast razjasne nejasna pitanja i odrede strategiju i metodologiju izlaska iz privremene uprave, pokriće gubitaka i štete koju je napravila privremena uprava“, navodi se u pismu.

Oni tvrde da je ta šteta evidentna, ali da im iz CBCG i Vlada nijesu odgovorili nego su, proglašavajući da postojeći akcionari nijesu zainteresovani za dokapitalizaciju, pozvali druge zaintesovane investitore da dokapitalizuju banku.

„Akcionari su zbog toga podnijeli dvije krivične prijave protiv odgovornih u CBCG, koje, prema informacijama koje posjedujemo, nijesu procesuirane”, kazali su akcionari Atlas banke.

Najčitanije