fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTraže štampariju lažnih akciznih markica

Traže štampariju lažnih akciznih markica

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uprava policije i tužilaštvo provjeravaju ko u Crnoj Gori posjeduje ilegalnu štampariju za štampanje lažnih akciznih markica, piše Dan.

List navodi da se to može zaključiti na osnovu podataka iz Izvještaja o aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije sa predlogom mjera za suzbijanje sive ekonomije.

Radi se o izvještaju koji tretira period realizovanih aktivnosti tokom 2018. godine i od januara do septembra prošle godine.

“Tokom kontrole jednog maloprodajnog objekta u Budvi otkrivene su akcizne markice za koje je provjerom, odnosno vještačenjem kod štamparije Obod Cetinje potvrđena sumnja da su one falsifikovane”,piše u dijelu izvještaja o aktivnostima Uprave carina u vezi sa suzbijanjem sive ekonomije.

U izvještaju se dodaje da su obaviješteni Uprava policije i nadležno tužilaštvo radi preduzimanja istražnih radnji u cilju otkrivanja obima ove zloupotrebe i eventualnog pronalaženja „štamparije” u kojoj su izrađene akcizne markice.

Nije objašnjeno na kakvim proizvodima su uočene lažne akcizne markice.

Dan je tragom tih informacija poslao pitanja Upravi carina i nadležnom osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, međutim, u odgovorima nije otkriveno ni kada su tačno policija i tužilaštvo obaviješteni o postojanju falsifikovanih akciznih markica, ali ni detalji o preduzetim istražnim radnjama.

Iz Uprave carina kratko je odgovoreno da se taj predmet nalazi u radu kod drugih nadležnih državnih organa, te se o njemu ne mogu davati podaci.

Dežurni tužilac obaviješten je o navedenom od službenika UP CB Budva i naložio je preduzimanje određenih radnji, kako bi se utvrdilo da li u postupanju bilo kog lica ima elemenata krivičnog djela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

“Radi zaštite od objelodanjivanja podataka koji se odnose na sadržinu preduzetih radnji u pretkrivičnom postupku i dokaza prikupljenih izviđajem, nijesmo u mogućnosti da odgovorimo na pitanja koje su radnje preduzete, te o sadržini prikupljenih dokaza”, piše u odgovoru kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva.

Najčitanije