fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrump optužio Fed da predstavlja jedini problem privrede

Trump optužio Fed da predstavlja jedini problem privrede

Vašington, (MINA-BUSINESS) – Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Trump optužio je američku centralnu banku, Federalne rezerve (Fed) da ona predstavlja jedini problem američke privrede.

Te optužbe Trumpa dolaze nekoliko dana pošto je ta institucija podigla kamatnu stopu i smanjila predviđanja rasta za ovu i narednu godinu, prenosi B92.

“Jedini problem naše privrede je Fed. Oni ne osjećaju tržište, oni ne razumiju trgovinske ratove”, napisao je Trump na Twitteru.

Trump je uporedio Fed s igračem golfa, ocijenivši da je ta institucija kao moćni igrač golfa koji ne može da ubaci lopticu u rupu, jer nema preciznosti.

Trump neprestano kritikuje odluke Feda, za razliku od uobičajene predsjedničke uzdržanosti prema potezima centralne banke.

On je prošle sedmice pozvao predsjednika Feda Jeroma Powella da ne podiže kamatne stope ocijenivši da bi to bila greška.

Ovog vikenda CNN i Bloomberg su javili da Trump planira da otpusti Powella koga je sam izabrao. Međutim tu informaciju je negirao Trumpov ministar finansija Steven Mnuchin.

Najčitanije