fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeTrumpov optimizam podstakao rast indeksa

Trumpov optimizam podstakao rast indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene akcija na Vol stritu u srijedu su porasle, jer su ulagače ohrabrili optimizam američkog predsjednika Donalda Trmupa u vezi trgovinskih odnosa s Kinom i znaci popuštanja tenzija između dvije najveće svjetske ekonomije.

Dow Jones je ojačao 0,64 odsto na 24.527 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,54 odsto na 2.651 bod, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 7.098 bodova, prenosi Hrportfolio.

Ulagače je ohrabrio optimizam Trumpa u intervjuu Reutersu u kojem je kazao da se trgovinski pregovori s Kinom nastavljaju i da bi intervenisao kod Ministarstva pravosuđa u vezi finansijske direktorica Huaweija ako bi to išlo u prilog nacionalnim interesima ili doprinijelo postizanju trgovinskog dogovora.

Kanadski sud pustio je, u međuvremenu, finansijsku direktoricu Huaweija, Meng Wanzhou, uz kauciju, da se brani sa slobode, ali joj i dalje prijeti izručenje Sjedinjenim Američkim Državama zbog optužbi da su ona i njena kompanija prekršili američke sankcije Iranu.

Sve bi to moglo da ublaži trgovinske tenzije između Vašingtona i Pekinga, a na tom je tragu i vijest u kineskim medijima da bi Kina mogla smanjiti carine na uvoz američkih automobila sa sadašnjih 40 na 15 odsto, ali i da je uvezla velike količine soje, o čemu su nedavno razgovarali predsjednici SAD-a i Kine.

To je, kažu analitičari, potaknulo dobro raspoloženje na tržištu, iako se i u idućem periodu očekuje nestabilno trgovanje jer bi do 1. marta, krajnjeg roka za postizanje dogovora između Vašingtona i Pekinga, moglo biti još puno uspona i padova u odnosima SAD-a i Kine.

Prije desetak dana predsjednici SAD-a i Kine dogovorili su da u idućih 90 dana dok se vode pregovori neće uvoditi nove carine, a rok za postizanje dogovora je 1. mart.

Pozitivno je na tržište uticalo i izglasavanje povjerenja britanskoj premijerki Theresi May njene Konzervativne stranke. Iako ostaje na čelu stranke i dalje je, smatraju analitičari, malo vjerovatno da će dobiti podršku parlamenta za dogovor o razlazu Velike Britanije i EU.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, osam ih je završilo u blagom plusu, a samo je jedan, potrošački, zabilježio rast veći od jedan odsto. S druge strane, najviše je pao, 1,9 odsto, nekretninski sektor.

I na evropskim berzama cijene akcija su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,08 odsto na 6.880 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,38 odsto na 10.929 bodova, a pariski CAC 2,15 odsto na 4.909 bodova.

Najčitanije

Razgovarali o boravišnoj taksi i suzbijanju sive ekonomije

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici Nacionalne i lokalnih turističkih organizacija održali su prvi u nizu...