fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTrumpov zahtjev oborio cijene nafte

Trumpov zahtjev oborio cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 69 USD nakon što je američki predsjednik Donald Trump tražio od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) da ne smanjuje snabdijevanje.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 1,4 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 68,72 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 1,3 USD nižoj cijeni, od 58,63 USD, prenosi SEEbiz.

Najveća izvoznica Saudijska Arabija zabrinuto je pratila kako snabdijevanje počinje da prelazi potrošnju, strahujući od reprize 2014. godine kada su se cijene urušile zbog velikog viška.

Saudijski ministar energetike Khalid al-Falih rekao je da su se u OPEC-u složili da bi sljedeće godine trebalo smanjiti snabdijevanje oko milion barela dnevno u odnosu na oktobarske nivoe kako bi se spriječila prezasićenost tržišta.

Američki predsjednik jasno je dao do znanja da želi da cijene nafte padnu.

“Nadamo se da Saudijska Arabija i OPEC neće smanjiti proizvodnju nafte. Prema snabdijevanju bi cijene nafte trebalo da budu znatno niže”, objavio je Trump na Twitteru, što je prouzrokovalo pad cijena nafte.

Dodatni pritisak na cijene generisao i jaki dolar, koji se drži blizu najviših nivoa u 16 mjeseci, poskupljujući sirovu naftu za imaoce ostalih valuta.

Tržište pomno prati i ponudu, posebno nakon objave Vašingtona da je američka proizvodnja nafte zahvaljujući vađenju iz škriljaca dostigla ove godine rekordnih 11,6 miliona barela dnevno. U investicionoj banci Merrill Lynch procjenjuju da će iduće godine premašiti 12 miliona barela dnevno.

I drugi proizvođači povećavaju proizvodnju. Tako je Kazahstan saopštio da je njegova proizvodnja u prvih deset mjeseci ove godine porasla 4,8 odsto na 74,5 miliona tona, što odgovara 1,82 miliona barela dnevno.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 69,82 USD, što znači da je porasla 93 centa u odnosu na dan ranije.

Najčitanije

uprava policije, berane, Sektor granične policije, Uprava carina, krijumčarenje robe, pucnjava

U saobraćajnoj nezgodi u Radovićima poginula jedna osoba

Podgorica, (MINA) – U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u mjestu Radovići, na kružnom...