fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržišna inspekcija za pet godina obavila 2,75 hiljada kontrola

Tržišna inspekcija za pet godina obavila 2,75 hiljada kontrola

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržišna inspekcija je od 2014. godine do oktobra obavila 2,75 hiljada kontrola u oblasti zaštite intelektualne svojine, koje su se odnosile na zaštitu autorskih i srodnih prava i zaštitu žiga, odnosno robne marke u oblasti industrijske svojine.

„Kada je statistika u pitanju u prometu optičkih diskova oduzeto je 2,68 hiljada komada krivotvorene robe, nađeno je 928 računara na kojima su se koristili 1,44 hiljade piratizovanih softvera”, navodi se u saopštenju Uprave za inspekcijske poslove.

U oblasti povrede žiga oduzeta je roba u 50 slučajeva u vrijednosti od 28,68 hiljada EUR.

Tržišna inspekcija je dobila 86 zahtjeva za zaštitu prava intelektualne svojine od renomiranih nosilaca prava koji štite svoje brendove.

„U otkrivanju prisustva falsifikovanih brendova na tržištu od značaja je saradnja sa nosiocima prava, jer je na taj način obezbijeđen efikasniji inspekcijski nadzor“, navodi se u saopštenju.

Najčešće je, kako se dodaje, riječ o robi koja nema dokaza o porijeklu i privremeno se oduzima shodno odredbama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

„U ovim postupcima uklonjen je i veliki broj komada krivotvorene robe, kada je u 576 slučajeva oduzeta roba bez dokaza o porijeklu i to u vrijednosti od 154,91 hiljada EUR“, precizirali su iz Uprave.

U toku ove godine, u sedam slučajeva uništeno je ukupno 325 komada robe, odnosno muških majica, trenerki, patika, ženskih torbi, jakni i dukserica, u vrijednosti od 10,82 hiljade EUR.

„Radi se o robi kojim je povrijeđen znak robnih marki Nike, Adidas, Chanel i Hugo Boss“, dodaje se u saopštenju.

Tržišni inspektori su u ovoj godini prekršajnim nalogom u šest slučajeva izrekli novčane kazne u iznosu od 11,3 hiljade EUR.

„Ti podaci govore o posvećenosti Tržišne inspekcije da zaštiti intelektualnu svojinu koristeći pritom procedure koje se praktikuju u zemljama članicama Evropske unije (EU)“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije

Paramont zaustavljen u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Košarkaški klub osoba sa invaliditetom Paramont iz Podgorice nije uspio da...