fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTržište osiguranja stabilno 

Tržište osiguranja stabilno 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, pri čemu su sva društva koja posluju na crnogorskom tržištu solventna i likvidna, saopštio je predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja, Uroš Andrijašević.

On je, kako je saopšteno iz Agencije, na prvom forumu Evropskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovnog penzionog osiguranja (EIOPA) i supervizora osiguranja zemalja Zapadnog Balkana u Frankfurtu predstavio pokazatelje poslovanja na crnogorskom tržištu osiguranja, kao i ključne aktivnosti koje realizuje Agencija.

„Tržište osiguranja u Crnoj Gori je stabilno, sa rastom bruto fakturisane premije u iznosu od deset odsto u odnosu na uporedni period prošle godine, te su sva društva koja posluju na crnogorskom tržištu solventna i likvidna“, rekao je Andrijašević.

On je posebno apostrofirao rad na komunikacionoj strategiji za jačanje kulture osiguranja u Crnoj Gori, imajući u vidu da zajednička kultura supervizije koja je jedan od prioriteta EIOPA-e, kad se radi o zemljama Zapadnog Balkana, zahtijeva potrebu za jačanjem kulture osiguranja u tim zemljama, kako bi se premija osiguranja po stanovniku u zemljama regiona približila prosjeku EU.

Andrijašević je, u ime Agencije za nadzor osiguranja, načelno inicirao osnivanje Zapadno-balkanske inicijative supervizora osigiranja, kao neformalne platforme za efikasniju i frekventniju razmjenu praktičnih iskustava u radu, naročito u procesu pripremnih aktivnosti za uvođenje novog regulatornog okvira Solventnost 2, koji će sve zemlje aspirantkinje za članstvo u EU biti u obavezi da primjenjuju od dana članstva.

Direktorica Agencije, Biljana Pantović, predstavila je vrste nadzora, kao i normativne aktivnosti u kojima učestvuje Agencija, naglasivši posebno inicijativnu i koordinativnu ulogu Agencije na izradi prve kvantitativne studije uticaja, koja se sprovodi zajedno sa tržištem osiguranja u Crnoj Gori.

Tu aktivnost su učesnici Foruma ocijenili kao veoma proaktivan korak u pripremi za implementaciju novog regulatornog okvira, koji druge zemlje Zapadnog Balkana takođe treba da preduzmu.

Delegacija Agencije nastavlja posjetu Frankfurtu učešćem na Globalnoj konferenciji supervizije osiguranja.

Najčitanije

Cekliću produžena suspenzija

Podgorica, (MINA) - Defanzivcu Mladosti, Zvonku Cekliću, produžena suspenzija na još mjesec, zbog učešća...