fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTuristi iz Srbije dnevno u prosjeku troše 55 EUR

Turisti iz Srbije dnevno u prosjeku troše 55 EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turista iz Srbije koji ljetuje u Crnoj Gori u prosjeku ima 35 godina, zadržava se od osam do deset dana i potroši oko 55 EUR dnevno, pokazalo je istraživanje guest survey koje je sprovela Nacionalna turistička organizacija (NTO).

PR menadžerka NTO-a, Nina Vukčević, kazala je da turista iz Srbije ljetuje s porodicom, na more dolazi automobilom, a smještaj rezerviše telefonom.

“Građani Srbije u Crnu Goru dolaze uglavnom radi pasivnog odmora i zabave, zadržavaju se u prosjeku osam do deset dana i potroše za to vrijeme 437 EUR, odnosno oko 55 EUR dnevno”, rekla je Vukčević agenciji Tanjug.

Prema njenim riječima, najomiljenije destinacije gostima iz Srbije su Budva, Herceg Novi i Ada Bojana.

“Trenutno je u Crnoj Gori sve više u ekspanziji izletnički turizam koji nije zaobišao ni turiste iz Srbije. Turista je prevazišao odmor u vidu desetodnevnog ljetovanja na jednoj destinacije u jednoj maloj državi kakva je Crna Gora. Turisti iz Srbije jako vole na jedan dan da odu na izlet do nacionalnih parkova, da probaju krstarenje Skadarskim jezerom, rafting, vinske, gastronomske i kulturne ture”, rekla je Vukčević.

Ona je kazala da, osim privatnog smještaja, posljednje dvije sezone sve više turista iz Srbije ljetuje u hotelima sa tri plus ili četiri zvjezdice koji su pristupačini po cijenama i u kojima noćenje sa doručkom može da bude i 45 EUR po osobi.

“Ove godine mi smo na tržištu Srbije nastupili sa kampanjom Dobro, bolje, domaće, čiji je cilj da im približi našu gastronomsku ponudu. Cilj tog projekta je i da se u što više naših ugostiteljskih objekata nađe domaća hrana, odnosno hrana naših proizvođača i darovi naše prirode, a na radost naših prijatelja iz Srbije”, rekla je Vukčević.

Ona je dodala da gosti iz Srbije nijesu zahtjevni, ali da im je bitno da se osjećaju ugodno i da imaju visok nivo kvalitetne usluge.

“Ono na šta se najviše žale jesu buka i nečistoća, ali mi se trudimo da te probleme svedemo na najmanju moguću mjeru. Na raspolaganju im je call centar Montenegro 080001300 koji je besplatan i čim dobijemo žalbu od turista iz Srbije, automatski je procesuiramo i prosljeđujemo nadležnim inspekcijama kao što su komunalna, turistička inspekcija, Morsko dobro”, rekla je Vukčević.

Crnu Goru je tokom prva tri mjeseca posjetilo 18 hiljada turista iz Srbije, što je 44 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

“Oni su ostvarili 114 hiljada noćenja, što je oko deset odsto više nego prošle godine. Trenutno oni učestvuju sa 19,5 odsto u strukturi stranih gostiju”, podsjetila je Vukčević.

Crnu Goru je prošle godine posjetilo 410 hiljada turista iz Srbije koji su ostvarili preko tri miliona noćenja. U strukturi stranih gostiju, oni učestvuju sa petinom, dok u strukturi ostvarenih noćenja učestvuju sa četvrtinom, što govori o značaju tog tržišta za turistički promet Crne Gore.

Vukčević je kazala da je tržište Srbije jedno od najznačajnijih tržišta i dodala da su srpski turisti veoma lojalni i da se stalno vraćaju u Crnu Goru.

Najčitanije