fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryTuristička Nova godina prvi put u Nikšiću

Turistička Nova godina prvi put u Nikšiću

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Prošla godina je, prema ocjenama predstavnika turističke privrede, bila uspješna, jer je, prema preliminarnim podacima, Crnu Goru posjetio rekordan broj gostiju, saopšteno je na manifestaciji Turistička Nova godina koja je održana u hotelu Onogošt u Nikšiću.

Na manifestaciji koja se, nakon nepune dvije decenije održavanja na primorju ove godine održala u Nikšiću, domaćin i predsjednik Odbora Udruzenja turizma u Privrednoj komori (PKCG), Ranko Jovović, rekao je da je za prvih devet mjeseci prošle godine ostvareno 2,4 miliona dolazaka, što je 18,3 odsto više u odnosu na isti period 2018.

Takođe, ostvareno je 13,3 miliona noćenja ili 11,3 odsto više u odnosu na isti period 2018, a ostvareno je i 1,16 milijardi EUR prihoda, prenosi Infobiro.

“Vjerujem da će nas ovi pokazatelji dodatno stimulisati da u ovoj godini budemo još uspješniji, te da će sektor turizma i dalje napredovati u kvalitativnom i kvantitativnom. Rezultati koje smo postigli i doprinos koji sektor turizma ima na budžetske prihode, kao i učešće turizma u BDP-u nam daju za pravo da budemo još glasniji prilikom iznošenja barijera sa kojima se susrećemo u poslovanju”, kazao je Jovović.

Kako je dodao, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, kao i ostali organi i institucije, su u prethodnom periodu uradili mnogo stvari kako bi se otkolonili problemi sa kojima se turistički poslenici svakodnevno susrijeću u poslovanju.

Jovović očekuje da se taj trend nastavi jer se, kako je naveo, samo zajedničkim radom i zalaganjem može postići uspjeh i ostvariti postavljeni ciljeve.

“Uspjeh sektora turizma se reflektuje i na ostale privredne grane i mi u PKCG želimo da damo snažan doprinos razvoju ostalih sektora, a prije svega poljoprivrede odnosno proizvodnje hrane”, dodao je Jovović.

Manifestaciju organizuje nevladina organizacija (NVO) Crnogorsko turističko udruženje, jedino NVO udruženje koje okuplja 80 odsto turističke privrede.

Upravo je turizam, kako je saopštio predsjednik te NVO i suvlasnik hotelske grupe Montenegrostars, Žarko Radulović, strateški krucijalna grana za razvoj sveukupne privrede Crne Gore.

“Turizam je jako osjetljiva grana, te ga stoga moramo dobro paziti. Moramo biti jako pametni i jako obazrivi, i slati odavde lijepe poruke, jer ih imamo”, upozorio je Radulović.

Na pitanje šta se može učiniti da se pomogne turističkim poslenicima, Radulović je odgovorio da od Vlade traže samo da ne podiže poreze.

Državni sekretar u Ministarstvu, Damir Davidović, je potvrdio da je prošla godina u Crnoj Gori bila rekordna.

Prema njegovim riječima, Crna Gora danas predstavlja zrelu turističku destinaciju.

“Međutim, ono što nam ostaje kao jednom turistučkom tržištu koje je potpuno svjesno svojih potencijala, jeste da radimo na standarizaciji ponuda. U svakom privrednom društvu, svaka usluga koja se pruža, bilo da se radi o hotelu, turističkoj agenciji, vodiču ili bilo kojoj turističkoj djelatnosti, svako mora da vodi računa da ponuda bude standarizovana i moramo početi da garantujemo kvalitet”, dodao je Davidović.

Crna Gora, kako je naveo, ima apsolutno sve – prirodne, investicione i tursitčke ljepote.

“I može da bude uspješna, ona štaviše svake godine ide ka tome. Ipak, upravo sada kada ostvarujemo tako snažne rezultate, mislim da treba da svi zajedno zbijemo redove”, poručio je Davidović.

Pored rekordnih poboljšanja u domenu prihoda od turizma, boravišnih taksi i sveukupnog povećanja broja gostiju, kako je kazala direktorica Nacionalne turističke organizacije (NTO), Željka Radak Kukavičić, ono što je okarakterisalo prošlu godinu jeste značajan rast prometa u periodu predsezone i postsezone, kao i povećanje broja gostiju sa tržišta Zapadne i Sjeverne Evrope i dalekih tržišta.

“U prošloj godini u Crnoj Gori je otvoren rekordan broj hotela, bili smo povezani sa velikim brojem evropskih destinacija. Ova godina takođe je krenula sa dobrim rezultatima. Tokom novogodišnjih praznika Crnu Goru posjetilo je preko 60 hiljada turista”, navela je Radak Kukavičić.

Činjenica da se Turistička Nova godina održava upravo u Nikšiću, od ogromnog je značaja za razvoj turizma u tom gradu.

Direktor Turističke organizacije (TO) Nikšić, Boris Muratović, kazao je da, iako drugi po veličini grad u Crnoj Gori, Nikšić nije bio prepoznat kao značajna turistička destinacija.

“Ovo je jedan značajan preokret za sve nas koji se nalazimo u centralnom i sjevernom dijelu Crne Gore, jer to znači strategiju razvoja i drugih djelova naše države i normalno da će to ubuduće dati dobre rezultate i povećanje samog turističkog prometa”, zaključio je Mutratović.

Najčitanije