fbpx
NaslovnicaMINA BusinessJavni poziv za podsticajne mjere u turizmu

Javni poziv za podsticajne mjere u turizmu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo održivog razvoja i turizma i Nacionalna turistička organizacija (NTO) raspisali su danas javni poziv za podsticajne mjere u turizmu, za koji će ukupno biti opredijeljeno 800 hiljada EUR.

Mjere bi trebalo da doprinesu unaprjeđenju turističke ponude, povećanju prihoda u turizmu, produžetku sezone i povećanju zaposlenosti stanovništva.

Korisnici, među kojima su građani, seljani, privredna i sportska društva, kompanije, nevladine organizacije, udruženja, lokalne turističke organizacije, moći će da apliciraju za nepovratna sredstva u šest oblasti u narednih 21 dan koliko traje poziv.

Rukovodilac Direkcije za praćenje i razvoj manifestacija, Nikola Ražnatović, kazao je da je cilj programa podsticajnih mjera obogaćivanje i unaprjeđenje kvaliteta turističke ponude uz poboljšanje marketing aktivnosti, kako bi se privukli turisti sa novih emitivnih tržišta.

“Ukupna opredijeljena sredstva za program podsticajnih mjera za 2019/2020 godinu iznose 550 hiljada EUR, što uključuje 350 hiljada EUR od Ministarstva i 200 hiljada EUR od NTO-a”, rekao je Ražnatović na konferenciji za novinare.

Program uključuje šest mjera podrške i to za razvoj inovativnih turističkih proizvoda koji obogaćuju turističku ponudu, organizovanje udruženja izdavalaca privatnog smještaja i organizovanje manifestacija.

Podrška se daje i za razvoj MICE turizma, promociju putem međunarodnih događaja u inostranstvu i subjektima koji promovišu tradicionalnu crnogorsku kuhinju i proizvode u Crnoj Gori i inostranstvu.

Ražnatović je rekao da postoji i program podsticajnih mjera u oblasti turizma za podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima, koji predviđa tri mjere.

Podrška je predviđena za zajedničko oglašavanje na tržištu Izraela, sprovođenje zajedničke kampanje sa turoperatorima i za dogđaje na sjeveru.

„Za program podticajnih mjera u oblasti turizma za podršku marketing aktivnostima na emitivnim tržištima budžet iznosi 250 hiljada EUR“, kazao je Ražnatović.

Državni sekretar za turizam, Damir Davidović, rekao je da je program podsticajnih mjera pokrenut 2014. godine i da je tada budžet iznosio oko 150 hiljada EUR.

„Danas govorimo o iznosu od nekih 800 hiljada EUR koji će kroz razne mjere biti distribuiran“, precizirao je Davidović.

On je naveo da su u Ministarstvu zadovoljni postignutim rezultatima u prethodnom peirodu, jer je Crna Gora danas kao turistička destinacija prepoznata po velikom broju festivala i događaja koji se realizuju.

„Svi oni generišu turistički promet. Turizam napreduje izuzetno dobro i ostvaruje odlične rezultate, ali nam je jasno da postoji još mnogo neotkrivenih mjesta koja imaju turistički potencijal kada je u pitaju priroda, kulturno nasljeđe i gastronomija“, dodao je Davidović.

On je saopštio da su kroz kriterijume pokušali da osnaže želju da manje razvijena turistička područja dobiju veći prostor kroz sistem bodovanja.

„Takođe, cilj nam je i da više podržimo manifestacije koje su u predsezoni i postsezoni. Želimo i da generišemo veći turistički promet u periodima kada to nije ljetnja turistička sezona“, objasnio je Davidović.

Najčitanije