fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTužilaštvo tvrdi da nije obustavilo istragu u vezi sa depozitima Atlas banke

Tužilaštvo tvrdi da nije obustavilo istragu u vezi sa depozitima Atlas banke

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnogorsko tužilaštvo negiralo je da je obustavilo istragu u vezi sa skoro 22 miliona EUR koja su ilegalno isplaćena privilegovanim klijentima Atlas banke, dok je bila pod upravom Centralne banke (CBCG).

„Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je angažovalo vještaka ekonomsko-finansijske struke sa zadatkom da se sa stanovišta propisa iz oblasti ekonomsko-finansijskog poslovanja izjasni na okolnosti odobrenja i zatvaranja kredita korisnika Atlas banke depozitima drugih građana i preduzeća u toj banci za vrijeme trajanja privremene uprave“, kazali su iz SDT, piše Dan.

SDT je to saopštio nakon što je međunarodna novinarska mreža Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) objavila da je tužilaštvo zatvorilo istragu u vezi sa nestankom novca iz Atlas banke.

Nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću, koji je tražio pokretanje istrage u ovom slučaju, iz državnog tužilaštva su odgovorili da su završili ispitivanje o upravljanju Centralne banke Atlas bankom, što je mreža OCCRP objavila.

„Obavještavamo vas da je odluka donijeta u tom slučaju i da je krivična prijava odbijena“, napisali su tužioci 11. oktobra u pismu poslaniku Damjanoviću.

U pismu Damjanoviću, koji je obećao da će ponovo pokrenuti to pitanje u parlamentu, nije navedeno zašto su državni tužioci odustali od slučaja.

U junu prošle godine državni tužioci naredili su Atlas banci da zamrzne oko 63 miliona EUR za koja se sumnja da su oprana preko sistema e-commerce. Javno dostupni podaci koje je analizirao OCCRP pokazuju da je oko 4,4 miliona EUR zamrznutih sredstava nestalo iz Atlasovih knjiga nakon što je CBCG uvela privremeno upravljanje.

Atlas banka je bila na ivici kolapsa u trenutku kada je CBCG preuzela 7. decembra i upravljala njome do 5. aprila, kada je ta banka, nekada u vlasništvu odbjeglog biznismena Duška Кneževića, otišla u bankrot.

Crnogorski zakon nalaže da finansijske institucije pod privremenim upravljanjem prekinu gotovo sve transakcije. Vlasnicima računa može se nadoknaditi maksimalno 50 hiljada EUR pokrivenih fondom osiguranja.

Ipak, analitičari ocjenjuju da se loša uprava nastavila i pod administratorima Centralne banke, koji su uspostavili šemu koja je omogućila privilegovanim klijentima da povrate mnogo veće iznose. Ljudi sa manjim računima i bez veza mogli su da povrate samo 50 hiljada EUR i izgube ostatak ušteđevine.

Damjanović je rekao OCCRP-u da je, nakon što je čuo da neki klijenti Atlasa traže velike iznose, postavio pitanje zvaničnicima CBCG, koji su se sa njim pojavili u emisiji 15. aprila na crnogorskom javnom emiteru.

Zvaničnici iz CBCG Tanja Terić i Dejan Vujačić rekli su da je 21,8 miliona EUR prebačeno iz Atlas banke korišćenjem procesa zvanog „umrežavanje“.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...