fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU avgustu bi trebalo da počne gradnja energetske infrastrukture

U avgustu bi trebalo da počne gradnja energetske infrastrukture

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Gradnja energetske infrastrukture za snabdijevanje električnom energijom autoputa Bar-Boljare trebalo bi da počne u avgustu, ukoliko se tender za izvođača radova objavi do kraja aprila, saopšteno je iz Monteputa.

Javni poziv je, prema ranijim najavama, trebalo da bude objavljen u martu.

Na pitanje Dnevnih novina zašto je došlo do kašnjenja, u preduzeću su odgovorili da prvo treba da zaključe ugovor o regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu otkupa te energetske infrastrukture sa Crnogorskim elektroprenosnim (CGES) i Crnogorskim elektrodistributivnim sistemom (CEDIS).

“Kompletne pripreme za objavljivanje javnog poziva za izbor izvođača radova su u toku. U proceduri su i postupci za izdavanje odobrenja od CGES-a i CEDIS-a za otkup predmetne energetske infrastrukture nakon izgradnje, u skladu sa Zakonom o energetici”, naveli su u Monteputu, kompaniji koja je zadužena za realizaciju investicije zbog koje će se kreditno zadužiti 31,6 miliona EUR.

Uslov da bi se raspitao tender je, kako se dodaje, i obezbjeđenje novca putem kreditinog zaduženja čija je procedura u toku.

“Tek nakon završetka tih procedura, steći će se uslovi da se raspiše javni poziv u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama”, rekli su u državnoj kompaniji koja je krajem februara, odlukom Vlade, preuzela odgovornost investitora za izgradnju energetske infrastrukture za snabdijevanje strujom prioritetne dionice od Smokovca do Mateševa.

Monteput, na čijem je čelu Jonuz Mujević, razgovore o višemilionskom kreditu privodi kraju.

“U pregovorima smo sa više potencijalnih kreditora radi obezbjeđenja novčanih sredstava za realizaciju ovog projekta. Razgovori su u završnoj fazi i u ovom trenutku ne možemo dati više informacija po tom pitanju”, istakli su u Monteputu čijim je planom rada za ovu godinu predviđen projekat.

Na otplatu kredita za napajanje autoputa strujom, odnosno za kamate i troškove obrade, planirano je da se u ovoj godini izdvoji 160 hiljada EUR.

Najčitanije