fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU Dom zdravlja Berane uloženo 230 hiljada EUR

U Dom zdravlja Berane uloženo 230 hiljada EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U adaptaciju Doma zdravlja Berane uloženo je 230 hiljada EUR u okviru projekta Energetske efikasnosti, pri čemu je stepen komfora koji se postiže na taj način neprocjenjiv za sve korisnike, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je, zajedno sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem, posjetila Dom zdravlja Berane i kazala da je urađena nova termofasada, fasadna stolarija i rasvjeta.

“Popravljen je sistem grijanja u smislu njegove kontrole i nabavljen je agregat koji sve neophodne sisteme drži u funkciji i u slučaju prestanka napajanja električnom energijom. Veliko je zadovoljstvo čuti, kako direktoricu, tako i zaposlene, pa i pacijente iz ovog Doma zdravlja, što sve ovo znači za zdravstveni objekat”, kazala je Sekulić.

Ona je dodala da su posjetili odjeljene pedijatrije i uvjerili se u ispravnost ulaganja i uslove koje DZ pruža, a jako je važan za ovaj dio Crne Gore.

Hrapović je naveo da, osim što je projekat energetske efikasnosti izmijenio izgled zdravstvenih ustanova, promijenio je način funkcionisanja u svakodnevnom radu, čineći sistem efikasnijim i stvarajući uštede, i ono najznačajnije, poboljšao je kvalitet pružene usluge.

Hrapović je, kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava ekonomije i zdravlja, podsjetio da ukupne investicije u građevinske radove i medicinsku opremu u protekle tri godine u beranskom domu zdravlja iznose 1,75 miliona EUR, što pokazuje odgovoran odnos Vlade prema toj sjevernoj opštini.

„Da je Ministarstvo zdravlja vodilo kvalitetnu kadrovsku politiku, govori i podatak da se ove godine četiri ljekara vraća sa specijalističkog usavršavanja, koji će biti značajno pojačanje za ovu ustanovu i građane koji koriste zdravstvenu zaštitu na ovom području“, rekao je Hrapović.

Direktorica Doma zdravlja Berane, Zuhra Hadrović, saopštila je da je osim objekta doma zdravlja, mjerama energetske efikasnosti adaptirana i zdravstvena stanica u Petnjici, na zadovoljstvo građana i zaposlenih.

„Pošto je zimska sezona u toku, mi već sada osjećamo benefite ovog projekta. To je sada drugi radni ambijent, značajno unaprijeđen u smislu toplote i uštede energije. Naročito ističem povećan komfor za stariju populaciju i najmlađe pacijente, koji su najosjetljiviji, pa nas često posjećuju“, poručila je Hadrović.

Do sada su, u okviru druge faze projekta energetske efikasnosti završeni radovi na tri doma zdravlja, u Beranama, Plavu i Rožajama, vrijednosti 640 hiljada EUR.

Druga faza projekta počela je sa realizacijom u septembru 2018. i trajaće do kraja 2023. godine sa budžetom od šest miliona EUR. Sredstva su obezbijeđenja kreditom od Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD), a u projektu učestvuju Ministarstvo ekonomije i Ministarstvo zdravlja.

U okviru MEEP 2, planirano je unapređenje energetskih karakteristika 20 objekata zdravstvenih ustanova.

Najčitanije