fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU dvije godine otvoreno 15,22 hiljade radnih mjesta

U dvije godine otvoreno 15,22 hiljade radnih mjesta

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori je u prethodne dvije godine otvoreno 15,22 hiljade novih radnih mjesta, saopštio je premijer Duško Marković i dodao da sve politike i aktivnosti koje realizuje Vlada doprinose poboljšanju kvaliteta života zaposlenih.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) Luiđa Škrelje o aktivnostima Vlade na planu unaprijeđenja kvaliteta života i poštovanja prava radnika, kazao da je uvjeren da se Praznik rada, 1. maj dočekuje sa kvalitetnim i efektivnim odlukama donijetim u interesu radnika.

„Prema podacima Zavoda za zapošljavanje (ZZZ), oko 15 hiljada zaposlenih je više u odnosu na početak našeg mandata. Da li je moglo više? Vjerovatno jeste, ali su okolnosti mogle i da nas spriječe u ostvarivanju ovog cilja. Zato sam ponosan na ostvareni rezultat“, rekao je Marković na Premijerskom satu u Skupštini.

On je naveo da će i u dijalogu sa partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima, doprinijeti očuvanju rasta zaposlenosti i kvalitetu života radnika.

„Povećali smo minimalnu zaradu 15 odsto, sa 193 EUR na 222 EUR uz smanjenje poreskog opterećenja od dva odsto. Time ćemo napraviti prvi i najznačajniji korak u povećaju minimalne zarade, što će imati direktni uticaj na oko 35 hiljada radnika u Crnoj Gori“, podsjetio je Marković.

On je dodao da je Skupština razmatrala izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim se propisuje zabrana obavljanja djelatnosti trgovine na veliko i malo nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

„Uvođenjem neradne nedjelje u sektoru trgovine preciziraju se i osnažuje pravo na sedmični odmor u trajanju od 24 sata nedjeljom, što direktno utiče na oko 37 hiljada zaposlenih“, precizirao je Marković.

Prema njegovim riječima, od januara naredne godine stopa poreza na dohodak na zarade građana koje su iznad prosječne u zemlji biće smanjene sa 11 odsto na devet odsto.

„Takođe, izmjenom uredbe u organizaciji rada državne uprave promijenjeno je i radno vrijeme od sedam do 15 sati, što utiče na desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru, pogotovo žena i majki“, dodao je Marković.

On je ocijenio da se, sa tako definisanim radnim vremenom i slobodnom nedjeljom u sektoru trgovine, sa sve širim dijapazonom mogućnosti za rješavanje stambenog pitanja pod povoljnim uslovima, daje prostor zaposlenim roditeljima da provode vrijeme sa svojom djecom.

Najčitanije