fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU Herceg-Novom se realizuju značajne investicije u turizmu

U Herceg-Novom se realizuju značajne investicije u turizmu

Herceg Novi, (MINA-BUSINESS) – Na području Opštine Herceg Novi se realizuju ili su planirane značajne kapitalne investicije u turizmu, koje prate ulaganja lokalne samouprave u komunalnu infrastrukturu, saopštio je njen predsjednik, Stevan Katić.

“Maksimalno smo uključeni u izgradnju rizorta na Luštici, gdje je u planu sedam ili osam turističkih kompleksa, uključujući i Ritz-Carltonov. Izgradićemo novu saobraćajnu i vodovodnu infrastrukturu ka tom dijelu opštine”, naveo je Katić.

Katić je, kako je saopšteno iz njegovog Kabineta, na sastanku sa predstavnicima Privredne komore (PKCG) rekao da se lokalna samouprava trudi da ekspeditivno rješava zahtjeve privrede i u najkraćem roku izdaje dozvole za rad.

Prema njegovim riječima, turistička sezona u Herceg Novom podsjeća na najbolja vremena i bilježi se značajan broj gostiju koji uglavnom dolaze iz zapadne Evrope, preko dubrovačkog aerodroma.

Međutim, problem, kako je rekao, predstavljaju velike saobraćajne gužve koje se mogu riješiti samo izgradnjom obilaznice oko grada.

Deficit kvalifikovane radne snage u turizmu, nefunkcionisanje hotela u centru kojima upravlja Vektra Boka i nejasna budućnost bolnice Meljine, neki su izazovi koje je naveo Katić.

“Pri kraju je peti tender za privatizaciju Instituta ”Simo Milošević”, najvećeg poslodavca u Herceg Novom, koji ima 800 zaposlenih. Potrebno je sačuvati 70 godina tradicije ovog banjskog liječilišta, koje je čuveno ne samo u regionu već i šire, a posebno u skandinavskim državama”, rekao je Katić.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, predstavio je aktivnosti Komore na kreiranju poslovnog ambijenta, prije svega kroz uticaj na regulatorni okvir.

“Nijedan propis koji utiče na poslovanje ne može biti usvojen ukoliko privreda, preko Komore, o njemu nije dala mišljenje”, rekao je Golubović.

U Analizi poslovanja privrednih subjekata koju je uradila PKCG, navodi se da je, prema podacima Poreske uprave (PU), završne račune za prošlu godinu u Opštini Herceg Novi predalo 1,6 hiljada kompanija što je 19,7 odsto više u odnosu na 2017.

Najveći broj njih registrovano je za poslove trgovine 352, pružanje usluga smještaja i ishrane 238, stručne, naučne i tehničke djelatnosti 226 i građevinarstvo 206.

“Rezultati su pozitivni i siguran sam da će ove godine biti još bolji”, dodao je Katić.

Najčitanije