fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU narednoj godini ističe 15 licenci

U narednoj godini ističe 15 licenci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U narednoj godini, od trenutno važećih licenci, ističe njih 15, koje su u posjedu 11 energetskih subjekata u naftnom sektoru, navodi se u dokumentu Regulatorne agencije za energetiku (RAE).

Regulator će u narednoj godini, kako su najavili njegovi predstavnici, u skladu sa zahtjevima izdavati nove licence i mijenjati i oduzimati postojeće.

“Tokom prvih osam mjeseci ove godine, RAE je izdala sedam novih licenci, izmjenila 22, oduzela devet i produžila jednu”, navodi se Predlogu finansijskog sa planom rada RAE za narednu godinu, koji se nalaze u skupštinskoj proceduri.

Regulator, kako su podsjetili, prati i kontroliše rad i poslovanje energetskih subjekata u pogledu ispunjavanja uslova utvrđenih licencom.

“Tokom prvih sedam mjeseci ove godine obavljeno je 79 kontrola u sektoru nafte i naftnih derivate”, rekli su iz RAE.

Iz RAE su najavili da će početkom godine biti pripremljen i usvojen Plan kontrola energetskih subjekata za narednu godinu, koji će obuhvatati sve energetske subjekte u naftnom sektoru, osim onih koji su obavijestili RAE da nijesu imali prometa naftnih derivata u ovoj godini i onih maloprodajnih objekata koji su u fazi rekonstrukcije.

“Pored kontrola predviđenih programom, po potrebi će se obavljati i vanredne kontrole, nakon čega će se sačinjavati izvještaji o sprovedenoj kontroli sa pregledom zatečenog stanja, kao i predviđenim mjerama u slučaju neispunjavanja uslova”, dodali su iz RAE.

Iz RAE su kazali da će u narednoj godini nastaviti sa aktivnostima sa ciljem da se sa normativno-regulatornog aspekta spremno dočeka izvjestan budući razvoj infrastrukture prirodnog gasa.

Osim prirodnog gasa, koji će se u Crnu Goru dopremati gasovodom, jedan broj preduzeća je izrazio interesovanje i pokrenuo konkretne aktivnosti na realizaciji projekata koji imaju za cilj upotrebu tečnog (TPG) i komprimovanog prirodnog gasa (KPG) kao energenata koji će zamijeniti do sada korišćena tečna goriva.

Imajući to u vidu, regulator je pripremio set obrazaca koji su potrebni da bi se obavilo licenciranje kompanija koje namjeravaju da skladište, transportuju, snabdijevaju krajnje kupce i upravljaju postrojenjem za TPG.

U dokumentu se navodi da je RAE, koja je nadležna za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije, do sada utvrdila statuse za tri zatvorena distributivna sistema, i to jedan 2017. godine, a dva u ovoj godini.

“Imajući u vidu postojanje većeg broja poslovno – tehničkih sistema kao što su trgovinski centri i turistički i proizvodni kompleksi koji posjeduju elektroenergetsku infrastrukturu preko koje se distribuira električna energija za njihove potrebe, očekuje se da će u narednoj godini regulatoru biti podnijeti zahtjevi za utvrđivanje statusa zatvorenog distributivnog sistema električne energije”, dodaje se u dokumentu.

Iz RAE su podsjetili i da je u avgustu počela primjena finansijskih kompenzacija u vezi minimuma kvaliteta isporuke i snabdijevanja električnom energijom, za čiju primjenu vlada veliko interesovanje javnosti i kupaca električne energije.

“Očekivanje je da će RAE u narednoj godini, u dijelu rješavanja žalbi po tom osnovu, imati značajno povećan obim posla”, zaključuje se u dokumentu.

Najčitanije