fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU narednoj godini uticaće na unapređenje ambijenta za poslovanje

U narednoj godini uticaće na unapređenje ambijenta za poslovanje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Privredna komora (PKCG) će u narednoj godini brojnim aktivnostima uticati na unapređenje ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori i pružiti doprinos napretku zemlje u procesu pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Skupština PKCG usvojila je na sjednici program rada, finansijski plan i odluku o visini, načinu i rokovima plaćanja članskog doprinosa za narednu godinu.

Predsjednik Skupštine, Vojo Banović, kazao je da je program rada dokument koji je temelj aktivnosti PKCG na unapređenju ambijenta za poslovanje u Crnoj Gori.

Kako je saopšteno iz PKCG, na sjednicama organa Komore u narednoj godini razmatraće se aktuelna ekonomska kretanja i pitanja koja se tiču uslova poslovanja i unapređenja poslovnog ambijenta.

“Nastaviće se praksa održavanja godišnjeg sastanka privrednika sa predstavnicima Vlade, na kojem se razmatra godišnja analiza poslovanja i primjena propisa od značaja za privredu”, dodaje se u saopštenju.

Rad odbora udruženja biće fokusiran na praćenje i analiziranje privrednih kretanja, nacrta zakona i drugih propisa sa stanovišta uticaja na uslove poslovanja.

“Fokusiraće se i na povezivanje članova udruženja sa poslovnim partnerima iz zemlje i inostranstva, te praćenje dostignuća u oblasti tehničko-tehnološkog razvoja, primjene međunarodnih standarda i sprovođenja mjera na suzbijanju sive ekonomije”, rekli su iz PKCG.

Komora će analizirati privredna kretanja u Crnoj Gori, zemljama u okruženju i drugim ekonomijama i informisati članice i ostale zainteresovane subjekte u cilju boljeg razumijevanja ekonomskih zbivanja i ostvarivanja bržeg privrednog rasta.

“Planirano je praćenje efekata ekonomske politike, te izrada analize poslovanja privrede sa predlozima mjera i definisanjem prioritetnih aktivnosti”, kazali su iz PKCG.

Komora će u narednoj godini nastaviti da organizuje edukativne aktivnosti i zalaže se za veće uključivanje poslodavaca u sistem obrazovanja kroz stručno i dualno.

Osnovne aktivnosti prilikom organizovanje poslovnih foruma biće usmjerene ka smanjenju spoljnotgovinskog robnog deficita, odnosno ka regionu, kao tržištu koje daje najviše mogućnosti za podizanje nivoa robne razmjene, zatim zemljama EU, zainteresovanim državama Dalekog istoka i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE).

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović, saopštio je da je Program rada samo okvir aktivnosti koje će realizovati ta asocijacija, koje će biti mnogo obimnije, u skladu sa potrebama članica.

On je predstavio najznačajnije aktivnosti koje je Komora realizovala u ovoj godini, posebno istakavši zalaganje za donošenje i izmjenu regulative koja se odnosi na poslovni ambijent, borbu protiv sive ekonomije, smanjenje opterećenja za poslovanje preduzeća, promociju crnogorskih proizvoda na sajmovima.

Govoreći o borbi protiv sive ekonomije, Golubović je poručio da su vrata Komore zatvorena za sve koji nelegalno posluju.

Najčitanije

buducnost, partizan, aba liga

Budućnost Voli bez finala

Podgorica, (MINA) - Košarkaši Budućnost Volija nijesu uspjeli da se plasiraju u finale plej-ofa...