fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU oktobru trgovinski pregovori Kine i SAD-a

U oktobru trgovinski pregovori Kine i SAD-a

Peking, (MINA-BUSINESS) – Zvaničnici Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) dogovorili su se da početkom oktobra u Vašingtonu budu održani pregovori na visokom nivou, saopštilo je kinesko Ministarstvo trgovine.

Do te objave dolazi zbog strahovanja da bi eskalirajući trgovinski rat mogao pokrenuti recesiju u globalnoj ekonomiji, prenosi B92.

Najava nove runde pregovora je uslijedila nakon telefonskog razgovora između kineskog vicepremijera Liua Hea, američkog trgovinskog predstavnika Roberta Lighthizera i američkog ministra finansija Stevena Mnuchina, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Guverner kineske centralne banke, Yi Gang, je učestvovao u razgovorima sa američkim trgovinskim zvaničnicima.

“Obje strane su se saglasile da treba da rade zajedno i preduzmu praktične akcije kako bi se stvorili dobri uslovi za konsultacije”, saopštilo je Ministarstvo.

Trgovinske delegacije dvije zemlje imaće pregovore i sredinom septembra, prije pregovora na visokom nivou narednog mjeseca, dodaje se u saopštenju.

Portparol Trgovinske kancelarije SAD potvrdio je da su Lighthizer i Mnuchin razgovarali sa Liuom, i da su se složili da se u Vašingtonu održe trgovinski pregovori na ministarskom nivou u narednim sedmicama.

SAD su u nedjelju počele sa uvođenjem carina od 15 odsto na različite kineske proizvode, uključujući obuću, pametne satove i televizore sa ravnim ekranom, nakon čega je Kina uvela petoprocentnu tarifu na američku naftu.

Nakon takvih akcija Vašingtona, Kina je podnijela žalbu Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) protiv SAD-a.

Najčitanije