fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU toku obrada 2,5 hiljada zahtjeva za isplatu otpremnina

U toku obrada 2,5 hiljada zahtjeva za isplatu otpremnina

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Fondu rada je, zaključno sa početkom februara, u toku obrada 2,5 hiljada zahtjeva za isplatu otpremnina i 322 za zarade radnika stečajaca ili onih koji su proglašeni tehnološkim viškom, a nijesu ostvarili to pravo kod bivšeg poslodavca.

Direktor Fonda rada, Kemal Đečević, kazao je Pobjedi da će se nakon obrade zahtjeva znati ko ima pravo na isplatu tih potraživanja.

On je saopštio da su budžetom za isplatu potraživanja opredijeljena sredstva u iznosu od 1,25 miliona EUR.

“Na dan 8. februar, Fondu rada je za obradu preostalo oko 2,5 hiljada zahtjeva. Njihova osnovanost će se utvrditi nakon postupka obrade. Zbog toga se u ovom momentu ne može precizirati koliko će otpremnina zaposlenim biti isplaćeno i iz kojih preduzeća”, rekao je Đečević odgovarajući na pitanje koliko stečajaca će u ovoj godini preko Fonda dobiti otpremnine koje nije dobilo od bivšeg poslodavca.

Otpremnine preko Fonda rada iznose oko 1,93 hiljade EUR.

Fond rada isplaćuje i zarade koje je bivši poslodavac ostao dužan radnicima čija je firma otišla u stečaj.

Đečević je naveo da je u toku postupak obrade i tih zahtjeva.

“Sredstva za garantovane zarade, na godišnjem nivou, opredijeljena su budžetom u iznosu od 350 hiljada EUR. Za rješavanje su preostala 322 zahtjeva i oni su u postupku obrade i pribavljanja neophodne dokumentacije, u cilju pravilnog utvrđivanja činjeničnog stanja i donošenja odluke u skladu sa zakonom”, objasnio je Đečević.

On je ocijenio da će raspoloživi novac biti dovoljan da se isplate sva potraživanja radnika koja su dospjela do Fonda.

“Budžet Fonda rada, koji je opredijeljen za ovu godinu, dovoljan je za ažurno i uredno izmirivanje isplate potraživanja po zahtjevima koji će biti riješeni u narednom period”, zaključio je Đečević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije