fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryU toku pregled ponuda za priključenje autoputa na struju

U toku pregled ponuda za priključenje autoputa na struju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Postupak pregleda, ocjene i vrednovanja ponuda na tender za radove na izgradnji sistema trajnog napajanja električnom energijom autoputa Bar – Boljare, prioritetne dionice Smokovac-Mateševo, je u toku, saopšteno je iz Monteputa.

Iz te kompanije Dnevnim novinama kazali su da će nakon tog postupka Tenderska komisija donijeti konačnu odluku i obavijestiti ponuđače.

Iz Monteputa podsjetili su da je javno otvaranje ponuda bilo 2. avgusta ove godine.

“U toku je postupak pregleda, ocjene i vrednovanja ponuda, nakon čega će komisija donijeti odluku koja će biti objavljena na portalu javnih nabavki i dostavljena ponuđačima. U ovoj fazi komisija nema zakonsko pravo da saopštava informacije o toku postupka”, naveli su iz crnogorske kompanije koji je krajem maja potpisala ugovor sa Investiciono razvojnim fondom (IRF) o odobrenju kredita za izgradnju elektro-napajanja, vrijednom više od 38 miliona EUR.

Finansijskim planom kompanije predviđeno je da se na otplatu kredita za napajanje auto-puta strujom, odnosno za kamate i troškove obrade u ovoj godini izdvoji 160 hiljada EUR.

Izvršni direktor Monteputa Jonuz Mujević objasnio je, nakon potpisivanja ugovora sa IRF-om, da će se strujom, osim trase od Smokovca do Mateševa, napajati i buduće dionice.

Kako je naveo, radi se o objektima koji će se koristiti za proširenje kompletne infrastrukture elektronapajanja za sjever Crne Gore, takođe i za centralni dio, odnosno za poboljšanje karakteristika elektro-napajanja za Podgoricu.

“Riječ je o dvije 110 kilovoltne trafostanice, jedna na Smokovcu sa pripadajućim dalekovodom, druga na Mateševu sa pripadajućim dalekovodom i 26 trafostanica koje će služiti prije svega za kompletnu infrastrukturu autoputa, napajanje svih sistema rasvjeta i upravljačkih sistema i služiće za elektro napajanje okolnih sela kroz koje prolazi auto-put”, precizirao je ranije Mujević.

On je kazao da će se infrastruktura koristiti za razvoj sjevera, prije svega za sigurno napajanje skijaških centara u Kolašinu, Mojkovcu, Bijelom Polju i u Rožajama.

Mujević je dodao da će izgradnja elektro-energetske infrastrukture, nakon što počne, trajati najviše 12 mjeseci.

“Očekujem ogromno interesovanje vezano za samo izvođenje radova na ovoj investiciji i smatram da je crnogorska operativa, ukoliko su udruži, spremna da iznese taj posao, jer se radi o kratkom roku od 12 mjeseci koji ne može biti produžavan”, rekao je nedavno Mujević.

Iz kompanije na čijem je čelu naveli su ranije da se za projekat elektrifikacije autoputa interesuje veći broj domaćih kompanija.

Najčitanije

Čađenović predsjednik Odbora direktora CEDIS-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Dosadašnji izvršni direktor Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), Vladimir Čađenović, izabran je...