fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU tri grada postavljeni punjači za električne automobile

U tri grada postavljeni punjači za električne automobile

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Tivat, Cetinje i Pljevlja dobili su prve javne punjače za električne automobile, za koje je tehničko rješenje razvio Crnogorski Telekom, dok će uskoro biti instalirano još 11.

Iz Telekoma je saopšteno da je punjač u Tivtu postavljen u saradnji sa Parking servisom na parkingu u Arsenalskoj ulici, na Cetinju je u vlasništvu restorana Konak, dok je dva punjača u Pljevljima obezbijedio restoran Taša.

Predstavnici kompanije su podsjetili da je Telekom prvi javni punjač u Crnoj Gori postavio u martu na Svetom Stefanu, u sklopu luksuznog rizorta Aman Sveti Stefan u vlasništvu kompanije Adriatic Properties.

Iz Telekoma su naveli da postavljanje novih e-punjača u tri crnogorska grada predstavlja nastavak programa e-mobilnosti, kojim žele da vlasnicima električnih automobila omoguće da obiđu cijelu Crnu Goru, bez bojazni da će njihov automobil tokom vožnje ostati bez struje.

Ekspert za razvoj softverskih rješenja u Crnogorskom Telekomu, Vuk Vukašinović, najavio je da će u narednom periodu biti instalirani punjači na još 11 lokacija širom Crne Gore.

„Postavljanjem ekosistema punjača za električne automobile ne samo što dajemo doprinos održivom razvoju Crne Gore, već i nadograđujemo koncept pametnog grada, koji Telekom implementira kao predvodnik procesa digitalizacije u zemlji. Crna Gora na ovaj način širi svoje prisustvo na regionalnoj interaktivnoj mapi za električna vozila www.puni.hr“, saopštio je Vukašinović.

On je dodao da, zahvaljujući tome, turisti iz cijele Evrope obilazak Mediterana mogu da nastave i u Crnoj Gori, sigurni da će imati podršku za punjenje automobila tokom cijelog putovanja.

Punjači su, kako je objašnjeno, na raspolaganju svim građanima, a informacije o njihovim lokacijama dostupne su i putem iOS i Android aplikacije PlugSurfing, kao i na mapi https://www.plugsurfing.com/map.

U Telekomu vjeruju da će takvih inicijativa biti još više budući da je u Evropi sve više vozila na električni pogon, ali i da je privatni sektor u Crnoj Gori sve otvoreniji inovativna rješenja, koja u toj kompaniji razvijaju u skladu sa specifičnim potrebama klijenata.

„Telekom pored instalacije električnih punjača nudi i softver koji omogućava registraciju korisnika, udaljeno upravljanje e-punjačem, statistiku i monitoring, a po potrebi i naplatu usluge punjenja“, rekao je Vukašinović.

Iz kompanije su naveli da e-automobili nijesu budućnost već sadašnjost, a za njihovo aktivno korišćenje neophodna je adekvatna infrastruktura. Zato Crnogorski Telekom kao lider u oblasti razvoja informaciono-komunikacionih tehnologija (ICT), intezivno radi na osmišljavanju pametnih rješenja za crnogorsko tržište, a privatnom i javnom sektoru nudi ekspertizu u njihovoj implementaciji.

Najčitanije

berza

Pad indeksa i rast prometa na berzi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Neznatan pad oba indeksa i rast prometa obilježili su na Montenegroberzi...