fbpx
NaslovnicaMINA BusinessU turizmu postignuti istorijski rezultati

U turizmu postignuti istorijski rezultati

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crnu Goru je u prvih deset mjeseci posjetilo preko 2,1 milion turista, što je 100 hiljada više nego čitave prošle, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Pavle Radulović i dodao da su u toj oblasti postignuti istorijski rezultati.

„To je i preko 300 hiljada više nego čitave 2016”, rekao je Radulović na prezentaciji rezultata Ministarstva na Žabljaku.

On je, ocjenjujući rezultate rada od početka mandata Vlade, kazao da je izuzetno zadovoljan postignutim u oblasti planiranja prostora i zaštite životne sredine, a da su u turizmu postignuti istorijski rezultati.

„Od početka godine do kraja oktobra ostvareno je preko 12,5 miliona noćenja, što je 550 hiljada više nego čitave prošle godine. Takođe, prvi put u istoriji, u crnogorskim hotelima boravilo je preko milion turista tokom jedne godine”, kazao je Radulović.

On je naveo da je zadovoljan postizanjem cilja da preko 50 odsto kreveta bude u kategoriji četiri i pet zvjezdica.

„U posljednje dvije godine otvorili smo 59 hotela sa nešto manje od četiri hiljade kreveta. Danas imamo 19 hotela sa pet zvjezdica sa 2,83 hiljade kreveta, a poređenja radi, 2016. godine imali smo devet hotela ove kategorije“, precizirao je Radulović.

On je, govoreći o prihodima, kazao da je do kraja trećeg kvartala od turizma prihodovano skoro 970 miliona EUR, što je već skoro 100 miliona bolji rezultat nego u 2016. i veoma jasan indikator da će se ove godine dostići magična cifra od milijardu EUR prihoda.

Upoređujući dvije godine prije svog dolaska na mjesto ministra sa dvije godine od kako je na čelu Ministarstva, Radulović je kazao da je “doneseno državnih planskih dokumenata koja pokrivaju tri puta veću površinu, za tri puta manje vremena”.

„Usvajanje novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata rezultiralo je većom efikasnošću, unaprijeđenjem sistema i transparentnije i kvalitetnije izrade prostorno-planske dokumentacije“, naveo je Radulović.

Takođe, on je saopštio da nije zadovoljan dinamikom kojom pojedine lokalne uprave rješavaju pristigle prijave za legalizaciju bespravnih objekata i najavio da će im nakon praznika biti ponuđena tehnička pomoć kako bi se čitav posao što prije priveo kraju.

Kao veoma važan projekat, na koji je posebno ponosan, Radulović je istakao realizaciju treće faze projekta Hiljadu plus koja će rezultirati rješavanjem stambenog pitanja za 400 domaćinstava, uz najpovoljniju kamatu do sada, od 2,99 odsto.

„Na sada istorijski datum za životnu sredinu u Crnoj Gori, u ponedjeljak smo otvorili Poglavlje 27 – životna sredina i klimatske promjene, i to u 27. godini od proglašenja Crne Gore ekološkom državom. Pokazali smo da smo uporedo sa ekonomskim razvojem težili zaštiti i očuvanju područja od nacionalnog i međunarodnog značaja“, kazao je Radulović.

Vlada je, kako je zaključio, donijela odluku o osnivanju Fonda za zaštitu životne sredine (Eko fonda), koji će predstavljati jedan od mehanizama finansiranja programa i projekata u oblasti životne sredine i klimatskih promjena.

Najčitanije