fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeU željeznicu uloženo 180 miliona EUR

U željeznicu uloženo 180 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U željezničku infrastrukturu i nabavku novih i remontovanje vozova, lokomotiva i vagona za 13 godina uloženo je 180 miliona EUR, saopštio je generalni direktor Direktorata za željeznički saobraćaj u Ministarstvu saobraćaja, Milan Banković.

“Vlada je prepoznala potrebu revitalizacije cijele mreže javnih pruga i 2006. godine pokrenut je veliki investicioni ciklus. Najveći dio ulaganja odnosi se na generalne remonte pruga i sanaciju slabih tačaka u pružnom pojasu”, rekao je Banković Pobjedi.

On je kazao da su obezbijeđena značajna sredstva za nabavku tri voza i remontovanje većeg broja vozova, lokomotiva i vagona.

“U tom periodu realizovan je kompletan generalni remont sa elektrifikacijom i daljinskim upravljanjem nikšićke pruge i paralelno remont barske pruge od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos, u ukupnoj vrijednosti većoj od 150 miliona EUR. U vozna sredstva je uloženo više od 30 miliona EUR u istom periodu, pri čemu je za nove vozove izdvojeno 13,5 miliona EUR”, precizirao je Banković.

Prema njegovim riječima, pad interesovanja za prevoz željeznicom zadnjih desetak godina prouzrokovan je zbog sporije dinamike remonta barske pruge, kao i zbog zastarjelog voznog parka.

“Ovo je prouzrokovalo duža putovanja i posebno manje interesovanje putnika u međunarodnom saobraćaju. Sem tri nova voza koja su puštena u eksploataciju 2013. godine, putnički saobraćaj se realizuje sa starim lokomotivama, vozovima i vagonima koji se periodično remontuju, ali starost je veća od 30 godina. Sve ovo utiče na opredjeljenje putnika da se manje voze željeznicom, iako je poznato da se radi o bezbjednom i ekološki najprihvatljivijem vidu saobraćaja”, naveo je Banković.

On je dodao da je od 2006. godine pored cijele nikšićke pruge remontovano i blizu 50 odsto barskog dijela pruge kroz Crnu Goru, dok je Srbija uradila oko 25 odsto svog dijela.

Željeznicu, kako je rekao, koriste građani sa manjom platežnom moći.

“Vrijeme putovanja veoma utiče na putnike iz međunarodnog saobraćaja i tu je teško vratiti povjerenje dok se ne završe remonti barske pruge, makar na nivou od 70 odsto pređašnjih brzina”, rekao je Banković.

Puštanjem nakon više godina u saobraćaj nikšićke pruge i nabavkom tri nova voza za lokalni saobraćaj, prevoz putnika u lokalnom saobraćaju je povećan više od dva puta, dok je međunarodni saobraćaj imao veoma ozbiljno smanjenje, tako da je broj putnika u međunarodnom saobraćaju u odnosu na 2007. godinu manji i četiri puta.

“Ovo je, prije svega, prouzrokovano stanjem barske pruge, odnosno dugim vremenom putovanja”, objasnio je Banković.

Prema njegovim riječima, glavni razlozi kašnjenja vozova su zbog smanjenja brzina na pojedinim slabim tačkama na pruzi, koja su uvedena dok se ne obavi potrebna sanacija, zatim zbog investicionog održavanja pruga, a povezana su sa prekoračenjem vremena dozvoljenog za izvođenje radova, odnosno neophodnih prekida saobraćaja, kao i zbog nedovoljnog broja ispravnih voznih sredstava.

On je dodao da ne treba zanemariti ni nepovoljne vremenske prilike u zimskom periodu. Banković je naveo da su posljednjih godina u infrastrukturnom smislu poboljšani uslovi prevoza na način što je brzina vozova od granice sa Srbijom do ukrsnice Kos i kroz tunel Sozina podignuta na 80 kilometara po satu nakon završetka remonta, dok je na dionici Nikšić-Danilovgrad brzina podignuta na 75 km/h. Saniran je veći broj kosina, tunela, mostova, vodotoka i propusta.

Banković je kazao da se pri ulaganju u željeznicu aplicira kod svih izvora finansiranja koji odobravaju sredstva za željeznicu, putem kredita, grantova i pretpristupnih fondova.

Najčitanije

skupština, Andrija Mandić, iseljenici, turska, državljanstvo, bedri gul muković

Pitanje državljanstva iseljenika pokrenuto u parlamentu

Podgorica, (MINA) - Pravna služba Skupšine radi na iznalaženju rješenja za ostvarivanje prava na...