fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUbrzati aktivnosti na dobijanju drugog dijela garancije

Ubrzati aktivnosti na dobijanju drugog dijela garancije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Aktivnosti na dobijanju drugog dijela garancije Svjetske banke (SB) Crnoj Gori za razvojnu politiku (PBG2), kao važnog instrumenta diverzifikacije izvora refinansiranja javnog duga, trebalo bi ubrzati kako bi sredstva bila odobrena do kraja godine.

Crnogorska delegacija koju predvode ministar finansija Darko Radunović i guverner Centralne banke (CBCG) Radoje Žugić, učestvuje na godišnjim sastancima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i SB koji se održavaju u Vašingtonu.

Delegacija se, kako se navodi u zajedničkom saopštenju CBCG i Ministarstva, sastala sa potpredsjednikom SB za Evropu i centralnu Aziju, Cyrilom Mullerom, izvršnim direktorom u SB Kunom Davidseom i šefom Misije MMF-a za Crnu Goru, Srikantom Seshadriem.

„Na sastancima je bilo riječi o makroekonomskim i fiskalnim kretanjima u Crnoj Gori, a posebno o snažnom ekonomskom rastu, čiji su glavni pokretači investiciona potrošnja i izvoz turističkih usluga“, navodi se u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano i o ispunjenju prioritetnih akcija za dobijanje drugog dijela garancije SB Crnoj Gori, za razvojnu politiku (PBG2), kao važnog instrumenta diverzifikacije izvora refinansiranja javnog duga.

„Zajednički je konstatovano da je potrebno ubrzati sve aktivnosti, kako bi PBG2 bila odobrena do kraja godine“, dodaje se u saopštenju.

Muller je čestitao Ministarstvu na veoma uspješnoj emisiji euroobveznica u cilju refinansiranja dijela javnog duga u narednoj godini, kao i na napretku ostvarenom u realizaciji svih projekata koje SB finansira u Crnoj Gori, naročito projekta upravljanja industrijskim otpadom.

Žugić je predstavio najnovije indikatore poslovanja banaka u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, uz trendove rasta aktive, kredita, depozita i kapitala, bankarski sistem karakteriše profitabilnost i istorijski minimalna vrijednost nekvalitetnih kredita, koji su, na kraju septembra iznosili 4,67 odsto.

„U narednom periodu, CBCG će biti fokusirana na implementaciju provjere kvaliteta aktive bankarskog sistema (AQR), dalje unapređenje regulative i snaženje supervizije i modernizaciju platnog sistema“, poručio je Žugić.

Muller je čestitao CBCG i na značajnom uspjehu koji je ostvaren u liječenju ranjivih banaka.

Seshadri je takođe pozdravio veoma uspješnu emisiju euroobveznica, koja je privukla veliki broj investitora iz različitih zemalja svijeta.

On je istakao važnost nastavka sprovođenja strukturnih reformi u oblasti poreske politike, zatim na tržištu rada kroz donošenje novog zakona, kao i na planu optimizacije broja zaposlenih u javnoj upravi.

Seshadri je pozdravio napredak koji je CBCG postigla u ispunjenju preporuka MMF-a i nedavno usvojene makroprudencione mjere koje je vrhovna monetarna institucija donijela sa ciljem daljeg održavanja stabilnosti finansijskog sistema i očuvanja održivog nivoa finansiranja građana.

„Posebno su pohvaljene reforme koje je CBCG sprovela u jačanju institucionalnog okvira i kapaciteta za prevenciju pranja novca i finansiranja terorizma. Data je puna podrška naporima CBCG da, u ovoj oblasti, pređe na superviziju na bazi rizika“, dodaje se u saopštenju.

Crnogorska delegacija je, tokom prvog dana boravka u Vašingtonu, održala i niz sastanaka sa predstavnicima nekoliko međunarodnih banaka i rejting agencija.

Najčitanije