fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUkinuti finansijski podsticaji za obnovljive izvore energije

Ukinuti finansijski podsticaji za obnovljive izvore energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je usvojila propise kojima se ukidaju finansijski podsticaji za obnovljive izvore energije (OIE), odnosno ograničava iznos naknade koju potrošači iz kategorije domaćinstva plaćaju za podsticanje te proizvodnje, saopštila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić.

Ona je kazala agenciji Mina-business da po tom osnovu, račun za utrošenu električnu energiju za prvih 300 kilovat sati (kWh), neće rasti u narednim godinama.

“Kroz usvajanje Uredbe o načinu ostvarivanja i visini podsticajnih cijena za električnu energiju proizvedenu iz OIE i visoko efikasne kogeneracije, kao i Uredbe o naknadi za podsticanje proizvodnje električne energije, ograničen je iznos naknade koju potrošači iz kategorije domaćinstva plaćaju za podsticanje te proizvodnje”, objasnila je Sekulić.

Ona je rekla da će se proizvođači koji su stekli status povlašćenih u prethodnom periodu, a još nijesu realizovali planirane investicije, suočiti sa postepenim umanjenjem garantovane cijene u narednom periodu i to po stopi od deset procentnih poena po godini, počev od 2020. godine.

“Za razliku od dosadašnjeg perioda, ova cijena neće biti korigovana za stopu inflacije”, dodala je Sekulić.

Ona je, odgovarajući na pitanje šta je uslovilo donošenje tih propisa, kazala da je set propisa posljedica analize aktuelnih trendova u toj oblasti i praktičnih potvrda da je dalji intenzivan razvoj OIE u Crnoj Gori moguć i bez dosadašnjih mehanizama podsticanja.

“Vlada je na sjednici održanoj 20. decembra donijela set propisa kojima se unaprjeđuje zakonodavni okvir za podsticanje gradnje objekata za proizvodnju električne energije iz OIE”, precizirala je Sekulić.

Na sjednici je, kako je navela, odlučeno da se za naredni period ne planira izdavanje novih energetskih dozvola, niti pripremaju novi pozivi za dodjelu koncesija za izgradnju malih hidroelektrana (mHE).

“U pitanju su neophodni koraci za sticanje takozvanog statusa povlašćenog proizvođača, odnosno proizvođača koji je imao pravo na finansijske podsticaje, bez kojih nije moguće ostvariti pravo na garantovanu otkupnu cijenu”, rekla je Sekulić.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će se u narednom periodu nastaviti sa promocijom izgradnje objekata iz obnovljivih izvora, kazala da će Ministarstvo ekonomije nastaviti da promoviše izgradnju vjetroelektrana, solarnih elektrana i velikih hidropotencijala bez garantovanih podsticajnih cijena.

“Prvi naredni javni poziv za gradnju elektrane planiran je već krajem prvog kvartala naredne godine”, zaključila je Sekulić.

Najčitanije