fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryUklanjanjem carinskih barijera olakšaće se izvoz robe

Uklanjanjem carinskih barijera olakšaće se izvoz robe

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poglavlje 29, koje se odnosi na Carinsku uniju, jedno je od finansijski najzahtjevnijih u pregovorima sa Evropskom unijom, saopštio je glavni pregovarač Aleksandar Drljević i dodao da će se uklanjanjem carinskih barijera olakšati izvoz domaće robe na evropsko tržište.

Drljević je kazao da je poštovanjem carinskih propisa obezbjeđeno jedinstveno trgovinsko područje i osigurani jednaki uslovi za sve učesnike na tržištu.

„Kada je riječ o crnogorskim privrednicima, uklanjanjem carinskih barijera pružiće se šansa za nesmetano plasiranje proizvoda, čime će biti olakšan izvoz domaće robe na tržište od oko 500 miliona potrošača“, rekao je Drljević na javnoj debati i Poglavlju 29 – Carinska unija, održanom u EU Info centru.

On je kazao da će se umrežavanje preduzeća i povećanje izvoza pozitivno odraziti na trgovinski bilans i cjelokupni poslovni ambijent u Crnoj Gori.

„S druge strane, naši građani će imati pristup kvalitetnijim proizvodima iz EU po znatno nižim cijenama usljed povećane konkurentnosti“, naveo je Drljević na debati koju su organizovali Generalni sekretarijat Vlade u saradnji sa Upravom carina.

Carinsko zakonodavstvo je, kako je rekao, u najvećoj mjeri usklađeno sa zakonodavstvom EU u toj oblasti, a naročito kad se govori o propisima koji se odnose na carinsku tarifu, carinska oslobađanja i zaštitu intelektualne svojine na granici.

„Konstantno unaprjeđenje i inoviranje relevantnih carinskih sistema Poglavlje 29 čini jednim od finansijski najzahtjevnih poglavlja u pregovorima sa EU“, naveo je Drljević.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije