fbpx
NaslovnicaMINA BusinessUlagači oprezni nakon pet dana rasta

Ulagači oprezni nakon pet dana rasta

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u utorak berzanski indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, jer su se ulagači nakon pet dana snažnog rasta cijena odlučili na predah, a zabrinjava ih i zastoj trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones oslabio je 14 bodova ili 0,05 odsto, na 26.048 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,03 odsto, na 2.885 poena, a Nasdaq indeks 0,01 odsto, na 7.822 boda, prenosi Hrportfolio.

Ulagači su se odlučili na predah, nakon što su u prethodnih pet trgovinskih dana cijene dionica skočile više od pet odsto zahvaljujući najviše špekulacijama da će zbog usporavanja rasta ekonomije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) uskoro smanjiti ključne kamatne stope.

Pozitivno je na tržište posljednjih dana uticao i dogovor između SAD-a i Meksika od petka, prema kojem će Meksiko preduzeti veće napore za sprječavanje dolaska nelegalnih imigranata iz centralne Amerike u SAD, dok je Vašington odustao od uvođenja carina na uvoz iz Meksika.

Međutim, već duže vrijeme nema znakova pomaka u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da ga ne zanima trgovinski dogovor ako Kina ne pristane na četiri od pet glavnih tačaka, koje nije specificirao.

On je poručio, takođe, da je spreman dodatno povećati carine na kineski uvoz ako ne bude napretka u razgovoru s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom krajem juna na sjednici grupe G20 najvećih svjetskih privreda.

Kineski mediji, međutim, pišu kako se Pekingu ne žuri da obnovi trgovinske pregovore.

„Raspoloženje u vezi sa trgovinom pokreće tržište. A danas smo vidjeli pesimističniji pogled na ono što bi se moglo dogoditi do kraja mjeseca”, kazao je direktor u firmi Independent Advisor Alliance, Chris Zaccarelli.

A na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 odsto, na 7.398 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,92 odsto, na 12.155 poena, a pariski CAC 0,48 odsto, na 5.408 bodova.

Najčitanije